Újabb váratlan segítség érkezik a lakótelepeken élőknek: a lakás célú állami támogatásokról szóló rendelet tervezett módosítása szerint 50 ezer forint hozzájárulás illeti meg azokat, akik lakásukban áttérnek az egyéni hőszabályozásra, és megteremtik a fogyasztáshoz igazodó díjfizetés műszaki feltételeit. A rohamtempóban készült anyag várhatóan ma kerül a kormány elé.

A támogatást pályázat útján lehet megszerezni, forrásul a Lakóépületek energiamegtakarítási programja (panelprogram) szolgál. Csak a települési, kerületi önkormányzatok, a lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot, egyénileg erre nincs mód. Az előterjesztők arra számítanak, hogy évi százezer lakásban végzik majd el az átalakítást. Elsősorban azok jöhetnek szóba érdeklődőként, akik nem tudják előteremteni a panelprogram más típusú korszerűsítéseinél kötelezően előírt 400 ezer forintos önrészt, illetve képtelenek lennének vállalni a Panel plusz hitel havi törlesztését.

A legfeljebb 50 ezer forintnyi támogatást csak egyszer vehetik igénybe az előre gyártott elemek felhasználásával készült épületekben lakók. A pályázaton elnyert összeg nem számít jövedelemnek, adó- és járulékmentes. Az átalakítási munka hozzávetőleg 80 ezer forintba kerül, a különbözetet a lakókfizetik. A beruházási költség egyes számítások szerint 3-4 év alatt megtérül a kisebb fűtésszámlában.

Csak a berendezések beépítését követő fűtési szezon végén - mintegy féléves csúszással - kaphatják meg a pályázók az elnyert összeget, igazolva minimum 15 százalékos energiafogyasztás-csökkenést. Ennél nagyobb mértékű megtakarítás előnyt jelent az elbírálásnál, ám a támogatást csak akkor kapják meg, ha elérik az elvárt csökkenést. Az igazolást a távhőszolgáltató adja ki.

Úgy értesültünk, nem kis vita zajlik a szakemberek között a panelek szükséges korszerűsítéséről. Sokan úgy vélik, kizárólag a komplex felújítás - hőszigetelés, ablakcsere, a fűtési, gépészeti rendszer cseréje - jelent tényleges energiamegtakarítást eredményező megoldást. Attól tartanak, hogy a fűtés helyi szabályozhatósága önmagában kevés, nem éri el a kívánt célokat, sőt káros hatásai vannak. Mindenesetre a mostani rendeletmódosítás kimondja: a pályázatban a tervezőnek igazolnia kell, az épület szigetelése olyan állapotban van, hogy a fűtésre fordított hőmenynyiség csökkenése következtében nem indulhat el a falak penészesedése. (BJA)