BUX 38,644.57
-1.50%
BUMIX 3,853.23
+0.02%
CETOP20 1,945.79
-0.35%
OTP 8,530
-5.33%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
-1.40%
+0.42%
ZWACK 17,450
+0.29%
0.00%
ANY 1,600
-0.62%
RABA 1,145
-1.72%
0.00%
-3.62%
-1.35%
+0.47%
0.00%
-5.14%
-1.90%
0.00%
-0.54%
OTT1 149.2
0.00%
-2.24%
MOL 2,560
+2.24%
+0.77%
ALTEO 2,270
+3.18%
0.00%
+1.87%
EHEP 1,545
-3.13%
0.00%
+0.79%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+0.35%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
0.00%
-1.16%
-7.46%
0.00%
+0.96%
NUTEX 10.85
+2.36%
GOPD 12,000
0.00%
OXOTH 3,700
+9.79%
+4.53%
NAP 1,188
-1.49%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Merre tovább, világgazdaság?

Kérdőjelek. Folytatódó szárnyalás, lassú ereszkedés, vagy gyors zuhanás? Az elemzők továbbra sem tudnak kiigazodni a világgazdaság rövid és középtávú kilátásait illetően, mivel szinte napról napra ellentmondásos makrogazdasági hírek érkeznek a globális konjunktúra szempontjából legfontosabb országokból.

Erkki Liikanen, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja például tegnap arról beszélt egy helsinki előadásában, hogy ha folytatódik a pénzpiaci volatilitás, az komoly veszélyt jelent a világgazdasági növekedésre nézve. Hasonlóan figyelmeztető hangnemet ütött meg Rodrigo de Rato. A Nemzetközi Valutaalap hamarosan leköszönő vezérigazgatója hétfőn Madridban tartott előadásában azt fejtegette, hogy a dollár túlságosan alulértékelt, és fennáll a veszélye, hogy folytatódik a pénzpiaci felfordulás, ami komoly kockázatokat hordoz magában, „például recessziót az USA-ban”, amire ugyan nem számít az IMF, de nem is lehet kizárni.

Ezzel szemben – egy szintén tegnapi hír szerint – a brit gyáripari termelés augusztusban hatéves csúcsra jutott, mert 0,4 százalékkal bővült júliushoz képest. Nőtt a német ipari megrendelésállomány is, de ez már korántsem egyértelműen pozitív hír, mert az emelkedés elmaradt az elemzői várakozásoktól. És a Bloomberg által közzétett elemzői konszenzus az amerikai kiskereskedelmi forgalom csütörtökön megjelenő adatáról szintén a korábbinál lassabb bővülést jósol.

Az elmúlt napokban szintén a meglehetősen nagy hangulatváltozások voltak jellemzőek. A múlt pénteken például már-már eufória kerítette hatalmukba az elemzőket, amikor az USA-ban közzétették a legfrissebb munkaerő-piaci adatokat, s azokban a vártnál jóval több új állás létrejöttéről lehetett olvasni. Pedig néhány nappal korábban még igen borús értékelések jelentek meg, amikor az eurózóna szolgáltatási szektorának beszerzési menedzserindexe kétéves mélypontra süllyedt.

Az augusztusban kirobbant amerikai jelzálogpiaci válság elmúltával vagy felerősödésével kapcsolatban éppen ezért egyetlen politikus vagy központi banki vezető sem mer határozott jóslatokba bocsátkozni. Kétértelműen beszél Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed exelnöke is, pedig a posztjáról tavaly januárban távozott „maestro” (immár hivatali felelősség nélkül) szabadabban is fogalmazhatna. Ehelyett a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy az amerikaiaknak „óvatosnak” kell lenniük a gazdasággal kapcsolatban, de nem feltétlenül „idegesnek”.

Az ellentmondásos helyzetben minden felelős nyilatkozatnak különleges súlya van. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke tegnap egy reggeli interjúban ridegen elhárította azokat a kérdéseket, hogy túlértékeltnek tekinti-e az eurót és mennyivel. Az EKB-elnök tegnap este (lapzártánk után) már az euróövezet pénzügyminisztereinek tanácskozásán vett részt, ahol az előzetes várakozások szerint kidolgozták azt a felhatalmazást, amellyel a G7 csoport közelgő tanácskozásán a fórum három tagja (Francia-, Német- és Olaszország) és maga Trichet képviseli az európai törekvéseket.

A bizonytalanságot, ha lehet, még fokozza a fent említett Rodrigo Rato távozó IMF-vezér, aki – a Financial Timesnak adott nyilatkozatában – kijelentette, hogy ha a növekedés lassul, akkor a pénzügyminiszterek helyesen cselekednének, ha nyomban hozzákezdenének a költségvetési előirányzatok ennek megfelelő felülvizsgálatához. Az óvatosabbá váló banki hitelezési gyakorlat hatását a világon mindenfelé érezni fogják – hangoztatta a távozó IMF-vezető.

A nyár közepi előrejelzésekhez képest javultak a világgazdaság konjunkturális kilátásai – mondta lapunknak Belyó Pál, az Ecostat igazgatója. Továbbra is dinamikusak a feltörekvő régiók, a fejlődő gazdaságok, ez pedig kompenzálja az Európai Unió és az Egyesült Államok enyhe lassulását. Középtávon a növekedés fő kockázati tényezőjét az amerikai ikerdeficit finanszírozása, a nemzetközi pénz- és tőkeáramlások aránytalansága jelentheti.

A kőolaj átlagára jövőre várhatóan 70 dollár körül alakul, azaz nem emelkedik az ideihez képest. Problémákat okozhat azonban a különböző ipari nyersanyagok árának a felkúszása. Összességében a pénz- és tőke-

piacok bizonytalansága ellenére a világgazdaság növekedése nem lassul jelentősen, különösen a Magyarország szempontjából fontos kelet-közép-európai államok teljesítménye lesz továbbra is kedvező.

A Pénzügyminisztérium legutóbbi jelentése elsősorban az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság hatásai miatt számol kedvezőtlenebb bővülési lehetőségekkel. Szintén a közeljövő növekedését lassító tényezőnek tekintik a csökkenő lakossági fogyasztást az Egyesült Államokban. A tárcánál úgy vélik: a jelenlegi konjunktúra túljutott csúcspontján, így a középtávú visszaesés amúgy is elkerülhetetlen; különösen a legfejlettebb uniós gazdaságokban, elsősorban Németországban lesz lassabb a növekedés. Az export alakulása szempontjából ugyanakkor kedvező, hogy az eurózónán kívüli uniós országok gazdasága ezután is jól teljesíthet, a felvevőpiacok bővülése kedvező környezetet teremthet a hazai feldolgozóiparnak.

Az Ecostat konjunktúraindexe szerint a magyarországi vállalatok változatlanul kedvezően ítélik meg a külpiaci értékesítési lehetőségeket. A hazai rendelések visszaesését sikeresen pótolják a külső megrendelések. Szeptemberben a legnagyobb cégek egynegyede számolt a külföldi kereslet bővülésével, stagnálást 70 százalékuk prognosztizált, azaz a nagyvállalatok bíztak a kedvező kiviteli lehetőségek fennmaradásában. Háromnegyedük stabil külföldi értékesítési pozíciókat vár a következő hónapokra, az exportpiacok bővülését 27 százalékuk valószínűsíti. Az exportértékesítési lehetőségek romlásától egyetlen nagyvállalat sem tartott. VG


Részleges stabilizáció

Az eurózóna pénzügyminiszterei tegnap esti luxembourgi ülésükön megvitattak egy 2008-ra is áthúzódó ütemtervet, amely ki nem mondva is a válság kezelését célzó teendőket veszi számba.

A dokumentum előzetes változatából a Reuters azt a mondatot ismertette, amely szerint „a pénzügyi piacokat sikerült részlegesen stabilizálni, a helyzet azonban továbbra is bizonytalan marad”.

A végleges formájában még nem ismert papír a pénzügyi és a felügyeleti szektor egészének felülvizsgálatára is tartalmaz utalásokat.


A dokumentum előzetes változatából a Reuters azt a mondatot ismertette, amely szerint „a pénzügyi piacokat sikerült részlegesen stabilizálni, a helyzet azonban továbbra is bizonytalan marad”.

A végleges formájában még nem ismert papír a pénzügyi és a felügyeleti szektor egészének felülvizsgálatára is tartalmaz utalásokat.

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek