Magyar gazdaság

A Széchenyi kártya sikere

Arra törekszünk, hogy a Széchenyi vállalkozói hitelkártya, mint jellegzetesen magyar termék mellé olyan know-how-t illesszünk, ami lehetővé teszi külföldi bevezetését is - mondta szerdán magyar újságíróknak Brüsszelben a Széchenyi kártyát működtető KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Krisán László az EU legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság társszervezésében tartott vállalkozói rendezvényen vett részt, kiemelt meghívottként, ugyanis a Széchenyi kártya konstrukciót az Európai Vállalkozási Díj zsűrije beválasztotta az idei 13 legjobb üzleti projekt közé. A zsűri akadémikusokból, vezető európai vállalkozókból, az Európai Bizottság és az EU soros portugál elnökségének képviselőiből állt. A döntőbe jutott projektek számára az ünnepélyes eredményhirdetést december 6-án tartják a portugáliai Portóban.

Günter Verheugen, az Európai Bizottság vállalkozáspolitikai és ipari ügyekkel foglalkozó alelnöke a válogatáskor hangsúlyozta: ezek a díjak a vállalkozások és a helyi szervezetek ösztönzésére hivatottak, arra, hogy a helyi és regionális hatóságok, valamint a vállalkozások együttműködésével megváltoztassák a vállalkozói környezetet, fejlesszék a gazdaságot és növeljék a foglalkoztatást szerte Európában.

A döntőbe jutás önmagában is komoly elismerés a Széchenyi kártyának, a KA-VOSZ-nak és a konstrukcióban közreműködő szervezeteknek, így a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, a Hitelgarancia Zrt.-nek, valamint a konstrukcióban részt vevő kereskedelmi bankoknak - állapította meg Krisán László. Mint hozzátette, ez egyben kiváló lehetőség a magyar kis- és középvállalati támogatási politika, illetve a kisvállalkozói együttműködés megismertetésére is.

A vezérigazgató elmondta, hogy a Széchenyi kártya viszonylag könnyen adaptálható termék, és jó mintaként szolgálhat az EU tagországai, elsősorban a frissen csatlakozott országok számára a kisvállalkozások finanszírozásában, a bürokrácia csökkentésében.

A kis- és közepes vállalkozások "akciónapjának" nevezett brüsszeli rendezvényen főként azokat a kérdéseket járták körül, hogy az európai jogszabályi környezet elősegíti-e az innovatív vállalatok fejlődését, mi szükséges a cégek megjelenéséhez világszinten, és hogy összeegyeztethető követelmény-e a versenyképesség és a környezetvédelem egy vállalat számára.

Kapcsolódó cikkek