Magyar gazdaság

Az internetes gyógyszerárusítás korlátozását sürgeti a német patikaszövetség

A hagyományos patikahálózat előjogainak megtartását követeli a kormánytól és a törvényhozástól a német gyógyszerészek szövetségének (ABDA) elnöke.

Günter Wolf a hamisítványoknak az internetes eladások keretében megfigyelmező rohamos terjedésére hivatkozva követelte, hogy a receptköteles készítményeket a jövőben is csak szakeladó helyeken lehessen forgalomba hozni.

A vitában a bajor kormány a patikusok oldalára állt, a német sajtó egy része – például a Die Welt – azonban privilégiumok fenntartásának és a verseny kirekesztésének szándékát látja, mind a müncheni tartományi kormányzat döntésében, mind az ABDA törekvéseiben. A gyógyszerszövetség – a Frankfurter Allgemeine által ismertetett nyilatkozatában – rámutat, hogy az EU külső határain tavaly mintegy 4 millió doboznyi hamis orvosságot tartóztattak fel, ami a 2006-os elkobzásokhoz képest, 51 százalékos növekedésnek felel meg.

Hivatkoznak továbbá az egészségügyi világszervezet becslésére, amely szerint az interneten keresztül forgalmazott készítmények több mint fele hamisítvány. Törvénytelen utánzatokat többnyire az úgynevezett életmód-gyógyszerek – izom- és potencianövelő, valamint hajhullás elleni készítmények – körében állítanak elő. A jelenség ellen az Európai Bizottság részint a hamisítás leleplezésére jobban alkalmas, minőségi csomagolási megoldásokat ajánl, és javasol egy rendszert, amely lehetővé teszi a készítmény útjának pontos követését a gyártótól a vevőig.

A követendő eljárásról Brüsszel legkorábban őszre ígér döntést, egy uniós jogszabály-javaslat egyidejű közzétételével. A német gyógyszerészek azonban attól tartanak, hogy hamisítók egy még oly tökéletes rendszert is ki tudnak játszani, ezért azt javasolják a kormánynak, hogy az Európai Bíróság 2003-ban hozott döntésének megfelelően csak a recept nélkül, szabadon forgalmazott készítmények internetes eladását engedélyezze.

A német lapok közül a Die Welt viszont hangulatkeltésnek minősíti a vádakat, hogy a világhálón, a kioszkokban és a benzinkutaknál árusított gyógyszerek kötelezően hamisítványok lennének. Ugyancsak elutasítja a lap azokat az ellenvetéseket, hogy az ellenőrizetlen és korlátozhatatlan gyógyszervásárlások tovább fokoznák sokak veszélyes függőségét. Ezek, és további érvek csak azt célozzák, hogy fennmaradjon a gyógyszerforgalmazás eddigi, zárt rendszere, kirekesztve az árak csökkentéséhez vezető versenyt – írja a lap.

gyógyszer internetes német patika
Kapcsolódó cikkek