Magyar gazdaság

Húsz állami céget ad el a vagyonkezelő

Összesen közel kétszáz társaság került az év elején a Nemzeti Földalap, az ÁPV Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, valamint több kisebb szervezet összevonásával életre hívott Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt (MNV). kezelésébe – mutatott rá csütörtök délután a kormányszóvivői tájékoztatón Tátrai Miklós, a szervezet elnöke.

Hozzátette: az MNV három nagy részlege közül az agrár-portfolióba összesen 2,5 millió hektár termőföld, erdőgazdaságok, valamint mezőgazdasági cégek tartoznak. Az ingatlan vagyoni kör több mint 30 ezer kilométernyi közutat és autópályát, valamint 8 ezer kilométernyi vasúti pályát is felölel. A társasági portfolio igen sokrétű, ezen a területen az MNV egyik fő feladata a kisebbségi állami tulajdonrészek értékesítése az év végéig – szögezte le Tátrai Miklós. A 166 többségi állami tulajdonú társaság közül a törvény szerint 26 tartós állami tulajdonban tartandó, a fennmaradó 140 céggel kapcsolatosan azonban a vagyontörvény nem jelöl meg specifikus feladatot. A vagyontanács vagy a pénzügyi tárca döntése alapján az MNV 36 céget valamely szervezet, tárca kezelésébe adott, 78 társaságról pedig az a döntés született, hogy azokat középtávon is állami tulajdonban kell tartani. Húsz társaság értékesítésére hamarosan sor kerül, 6 cég pedig az Új Tulajdonosi Programnak válik részévé.

A kormányzati ingatlanok értékesítéséből az MNV vezetője szerint annak ellenére befolyhat a 2008-ra tervezett 30 milliárd forintos bevétel, hogy végül mégsem kerül sor a kormányzati negyed megépítésére, így a minisztériumok értékesítésére sem.

Tátrai Miklós az utóbbi időszak egyik jelentős eredményének nevezte a pártingatlanok kérdésének rendezését. Rámutatott: az állam megvételre kínálta ezeket az ingatlanok, és a pártok éltek is ezzel a lehetőséggel, ugyanis összesen 115 ingatlanról született adásvételi szerződés két milliárd forint értékben.

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Nemzeti Földalap ÁPV Zrt. Kincstári Vagyoni Igazgatóság
Kapcsolódó cikkek