Magyar gazdaság

Miért éppen Kecskemét? A kormány kivételez a keleti régióval?

Zalaegerszeg nem tartja szerencsésnek "a kormány azon szándékát, hogy a nagyberuházásokat - kiemelt támogatással - csak Kelet-Magyarországra irányítja".

 Alább a zalaegerszegi önkormányzat közleménye:

Zalaegerszeg város vezetése gratulál Kecskemétnek, hogy elnyerte a Mercedes magyarországi beruházásának helyszínét.

Az autógyár letelepítése városunk számára is nagy jelentőségű lett volna.

Szeretnénk megköszönni a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. munkatársainak és a ITD Hungary képviselőinek az előkészítésben végzett munkájukat, s azt, hogy Zalaegerszeget a végső döntésig jó eséllyel szerepeltették a német cég képviselői előtt, akik reális alternatívaként kezelték városunkat.

Az osztrák-kanadai Magna Steyr cégcsoporttal és a Mercedessel folytatott tárgyalások is bizonyították számunkra, hogy a pozitív befektetői döntést a

  • jól előkészített, megfelelő infrastruktúrával ellátott beruházási helyszínek (ipari park fejlesztés),

  • kiváló háttérelemzések,

  • megfelelő szakképzés,

  • kellő mértékű kormánytámogatás,

  • és legfontosabb tényezőként a jó minőségű belföldi infrastruktúra
    segítik elő.
  • Kilián Csaba az ITD Hungary befektetési igazgatója tegnap több interjújában is hangsúlyozta, hogy a város ajánlata európai színvonalú, kondíciói jók a nagybefektetések megszerzésére, de közlekedési kapcsolatai hiányosak.

    Nem tartjuk szerencsésnek a kormány azon szándékát, hogy a nagyberuházásokat - kiemelt támogatással - csak Kelet-Magyarországra irányítja. A kelet-magyarországi befektetések nagyobb léptékű támogatása már a nyugat-magyarországi régió, és a már itt működő vállalkozások versenyképességét is veszélyezteti.

    A régió versenyképességének helyreállítására szükséges a kiemelt kormányzati támogatások biztosítása, valamint a hiányzó autópálya-kapcsolatok megépítése.

    Zalaegerszeg Északi Ipari Parkjában hasonló léptékű beruházások számára már kész projektet tudunk kínálni, de állami segítség nélkül a régió hiányos autópálya- és vasúti ellátottságát a város önmagában nem tudja kezelni.

    Önkormányzatunk továbbra is várja és segíti a befektetők zalaegerszegi beruházásait.

    A beruházás hátteréről elhangzott, hogy előbb Miskolc, majd Zalaegerszeg esett ki a listáról, Kecskemét mellett pedig az autópálya és Budapest közelsége szólt. A Mercedes gyár ugyan munkaerőállományának jó részét 50-60 kilométeres körzetből fogja toborozni, ám sok fehérgalléros alkalmazott várnak a fővárosból is.

    Daimler Kilián Csaba Kecskemét Zalaegerszeg Magna Steyr
    Kapcsolódó cikkek