Magyar gazdaság

Chávez most Európát fenyegeti - Kiutasítások sora jön?

Hugo Chávez venezuelai elnök a hétvégén, a Függetlenség Napja alkalmából mondott beszédében az európai bankok és más üzleti vállalkozások Venezuelából történő kiutasításával fenyegetőzött az illegális bevándorlás szankcióinak uniós szigorítása miatt.

Chávez hangsúlyozta, hogy fenyegetése "komoly". Mint mondta, az új szabályozás "a fasizmus jeleit mutatja", és azzal fenyegetett, hogy az ezt alkalmazó európai országok számára leállítja az olajszállítást és venezuelai beruházásaikat megakadályozza.

Az Európai Parlamentben június 18-án elfogadott úgynevezett visszatérési irányelv aggódó és elutasító reakciókat váltott ki a latin-amerikai országokban.

Az irányelv szövege szerint az illegális bevándorlónak a kiutasítási határozatot követően záros határidőn belül önként távoznia kell. Ha ezt nem teszi meg, kitoloncolás vár rá, szökés veszélye esetén pedig az illegális bevándorlót fogva lehetne tartani.

Az Európai Parlament 367 szavazattal, 206 ellenszavazat és 109 tartózkodás mellett hagyta jóvá az irányelvet. A konzervatív, liberális és euroszkeptikus politikai csoportok támogatták a szabályozási javaslatot, míg a szocialisták többsége elutasította azt.

Európai Parlament Hugo Chávez
Kapcsolódó cikkek