Magyar gazdaság

Két és fél milliárd forint uniós pénz a Szabadság hídra

A főváros 2,523 milliárd forint uniós támogatást kapott a Szabadság-híd hídfelújítására, ez a rekonstrukció teljes költségének a fele.

A Fővárosi Közgyűlés még 2007 májusában döntött arról, hogy a beruházás megvalósításához igénybe kívánja venni a Strukturális Alap által biztosított egyedi elbírálású támogatást, "Budapest, Szabadság-híd rekonstrukciója" címmel kiemelt projektjavaslatot nyújtott be a kormánynak. A támogatási kérelem pozitív elbírálását követően az önkormányzat a napokban megkötötte a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Kht.-vel a projektre vonatkozó támogatási szerződést.

A 2007 óta tartó felújítás során a híd szerkezetén elvégzik a szükséges munkákat annak érdekében, hogy a hídon a villamos forgalom hosszú távon biztonságosan fenntartható legyen. Átépítik az útpályával és a vágányzónával együtt a vasbeton pályalemezt, a gyalogjárdát, elkészül a teljes acélszerkezet szükséges megerősítése, korrózióvédelme, a pillérek és a hídfők javítása. Ezáltal csökkennek a közlekedésből származó káros környezeti hatások, illetőleg javulnak a biztonságos közlekedés feltételei. A felújítással egyidőben a szükséges közmű- rekonstrukciók - a híd alatt húzódó kábelfelújítások, vízvezetékcső-cserék - is megtörténnek.

A műemléki rekonstrukció keretében pótolják a meglevő díszítőelemeket és a mederpillérek közötti szakaszon visszaépítik az eredetivel megegyező korlátot. A korhű közvilágítási kandeláberek kihelyezésén túlmenően a híd díszvilágítást is kap. A beruházás várhatóan még ebben az évben befejeződik: december 20-tól a villamosok már közlekedhetnek a felújított hídon. A közúti forgalom, a híd pesti és budai lábánál épülő metróállomások kiépítése és összehangolása miatt csak később, 2009 májusától indulhat meg.

támogatás felújítás Szabadság híd műemléki rekonstrukció
Kapcsolódó cikkek