Magyar gazdaság

WTO: váratlan optimizmus

Váratlan optimizmus uralkodott el az egy hete kezdődött világkereskedelmi liberalizációs tárgyalásokon, miután Pascal Lamynak, a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) főtitkárának kompromisszumos megállapodástervezete meglepően kedvező fogadtatásra talált a kulcsfontosságú országok körében.

Ez azonban egyelőre csak arra volt elég, hogy megmentse a teljes összeomlástól a WTO égisze alatt 2001 novembere óta kínkeservesen haladó egyeztetéseket. A végső siker esélyei megnőttek ugyan, ám erre senki sem merne fogadni. Sok múlik a ma délelőtt 10 órára összehívott újabb delegációvezetői fordulón, ahol átfogóan áttekintik, hol is tart az alkufolyamat.

Pascal Lamy pénteken olyan javaslatcsomagot terjesztett elő az egyeztetések hét kulcsállama (Ausztrália, Brazília, India, Japán, Kína, USA) számára, amelynek elveiben azok meg tudtak állapodni a további tárgyalások alapjaként, noha a részleteket tovább finomítandónak nevezték. A csomagra szombaton mind a 153 tagállam rábólintott, így folytatódhatnak a néhány napja még reménytelennek látszó miniszteri egyeztetések.

További részletek a hétfői Világgazdaság Külföld rovatában

Pascal Lamy WTO optimizmus
Kapcsolódó cikkek