Magyar gazdaság

20 ezer forintba került az új tihanyi kerékpárút métere

Új kerékpárutat avattak pénteken Tihanyban; a 63 millió forintos beruházással elkészült 3,1 kilométeres útszakasz a 71-es balatoni főutat és a tó körüli bringautat köti össze a település központjával.

A közép-dunántúli régió, egyben Veszprém megye első olyan kerékpárútja a tihanyi, amely uniós támogatásból valósult meg - mondta az avatóünnepen Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

A 63 milliós beruházási költséghez a régió 54 millió forintnyi vissza nem térítendő pályázati támogatást biztosított, a Közép-Dunántúl tavaly kiírt operatív fejlesztési programja keretében. Az elnök megjegyezte, hogy a támogatási összeghez kilenc milliót a tihanyi önkormányzat tett hozzá.

Pál Béla elmondta: belterületi- és kerékpárutak fejlesztésére régiós pénzforrásként 640 millió forint állt Veszprém megye rendelkezésére. Tihanyon kívül Veszprém, Tapolca és Pápa is nyert támogatási összegeket, rövidesen ebben a három városban is megkezdődik a bicikliutak építése, illetve a már meglévők további fejlesztése. Belterületi utak fejlesztésére pedig Balatonfüred, Balatonalmádi, Balatonkenese, Csopak és Szentkirályszabadja nyert jelentősebb összegeket - tette hozzá az elnök.

Pál Béla hangsúlyozta: az idén újra kiírták a regionális kerékpárút-fejlesztési pályázatot több mint 340 millió forintos támogatási összegre, s pályázhatnak mindazon települések, amelyek a tavalyi első pályázaton nem nyertek, illetőleg az idén határoztak csak ilyen útfejlesztésről.

A beruházás összértékének a 80 százaléka nyerhető el a pályázaton; a vissza nem térítendő uniós támogatás minimális összege 10, maximuma 150 millió forint - közölte. Mivel az egyik legnépszerűbb pályázatról van szó, a regionális fejlesztési tanács ezt 2009-ben és 2010-ben is kiírja - tette hozzá az elnök.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere elmondta: jövőre szeretnék kiépíteni a 71-es főút tihanyi deltájától a balatonfüredi hajóállomásig vezető 2 kilométeres kerékpárutat, 2010-ben pedig a faluközponttól a kompkikötőig, illetve az újságíró üdülőtől a révig építik majd ki az összesen mintegy öt kilométernyi bringautat.

A polgármester utalt arra is, hogy elkészült a közkedvelt balatoni üdülőhely Legendaprojekt elnevezésű fejlesztési programja is. A település műemléki központjában új közteret hoznának létre, továbbá új sétányokat és sétálóutcákat, valamint virágos parkokat alakítanának ki. A faluközpont megújulását célzó pályázatot már benyújtották a regionális fejlesztési tanácshoz - mondta a polgármester, megjegyezve, hogy a beruházás teljes költsége 1,2 milliárd forintot tenne ki.

Pál Béla Tihany kerékpárút
Kapcsolódó cikkek