A tárca emellett megemelte a támogatási intenzitást, valamint a támogatás maximális mértékét is. A megnövelt keretösszeget figyelembe véve a KHEM 2008. augusztus 15-ei fordulónappal, visszamenőleges hatállyal módosítja a Nemzeti Energiatakarékossági Program pályázati konstrukciót. A lakosság számára egyre nagyobb terhet jelent energia költségeik növekedése, így egyre többen választják megoldásként az energia megtakarítást eredményező beruházásokat. Ezért tette vonzóbbá a pályázati feltételeket a tárca. A NEP-2008 pályázati konstrukcióban eddig már beérkezett és formailag megfelelt pályázatokra visszamenőleges hatállyal érvényesek a megemelt támogatási intenzitások. A jövőben pályázók természetesen a megemelt összegekre adhatják be igényüket.
  
A KHEM megőrizte az energia megtakarításhoz kapcsolódó korábbi irányelveket: a magasabb energia megtakarítást eredményező beruházás magasabb támogatással párosul. Nagyobb mértékben növelte a minisztérium a legnagyobb fajlagos energia megtakarítást jelentő komplex beruházások, így a NEP 2008-4 kiírás támogatási intenzitását, a többi pályázati kiírás 5 %-os növelésével szemben 12%-os mértékkel. A tárca így is ösztönzi a pályázókat olyan beruházásokra, mellyel nagyobb energia megtakarítást érnek el.
 
A NEP-2008 pályázati konstrukcióban eddig beérkezett és formailag megfelelt pályázatokra visszamenőleges hatállyal érvényesek a megemelt támogatási intenzitások. A KHEM közreműködő szervezete, az Energia Központ Kht. valamennyi pályázót levélben tájékoztatja a pályázati konstrukciót érintő változásokról. Azoknál a pályázatoknál, ahol már pozitív támogatói döntés született, valamint megkötötték a Támogatási szerződést, a magasabb támogatási intenzitások figyelembe vételével az Energia Központ Kht. kezdeményezi a szerződés módosítását.
 
Az eddig pozitívan elbírált pályázatoknál a módosítások alkalmazása után 29%-kal nő a megítélt támogatási összeg.
 
A felvehető kedvezményes mértéke a továbbiakban – mivel a beruházás maximális támogatható összege nem változik – a támogatás növekedésének az összegével mérséklődik.