Magyar gazdaság

Kína "lealázza" az amerikaiakat: Nem bírják elviselni a kritikát

Kína e cikk írása idején már 20 aranyéremnél tart a pekingi olimpián, az Egyesült Államok pedig csak 10-nél.

A Szovjetunió megszűnése óta nem fordult elő, hogy az USA ne végezzen az olimpiák éremtáblázatának élén, s a jelek szerint az amerikai sportvezetés nem is viseli könnyedén a mostani pekingi megaláztatást. Olyasmire készülnek a Financial Times szerint, ami Kelet-Európában bevett dolognak számít ugyan, ám az Újvilágban szokatlan: tarhálni akarják a kormányt.

Az USA olimpiai csapata eddig úgy készült az olimpiákra, hogy nem kapott anyagi támogatást a szövetségi kormánytól, miközben a legtöbb sportnagyhatalom (mostanában pedig leginkább Kína) irtózatos állami pénzeket fektet be a minél jobb szereplés érdekében. Darryl Seibel, az amerikai olimpiai bizottság szóvivője szerint itt az ideje ráébredni, hogy ilyen szinten már komoly pénzügyi támogatásra van szükség. „El kell gondolkoznunk”, hogy kérjünk-e anyagi juttatásokat Washingtontól – mondta Seibel.

Az amerikai olimpiai bizottság természetesen már a játékok előtt is tisztában volt azzal, hogy a pekingi versenyeken sokkal nehezebb dolga lesz, mint korábban, hiszen a kínaiak óriási erőket mozgattak meg a minél jobb szereplés érdekében. Erősödő versennyel kénytelenek azonban szembenézni az amerikai sportolók olyan országok részéről is, mint Nagy-Britannia, Ausztrália vagy Japán, ahol szintén nagy összegeket öltek bizonyos kiválasztott sportágakban a fejlesztésekre.

támogatás éremtáblázat USA olimpia Darryl Seibel
Kapcsolódó cikkek