Magyar gazdaság

Még pang a gabonapiac

Még pang a gabonapiac Magyarországon, egyelőre csak a malmok vesznek búzát készleteik feltöltésére 38-42 ezer forintért tonnánként, általában azonban 40 000 forintnál nem adnak többet az étkezési búzáért a piacon - mondta az MTI-nek Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára.

Pótsa Zsófia szerint ugyanakkor ez az ár már magas ahhoz, hogy külföldön el lehessen adni a magyar búzát, így kivitelre már 38 000 forintért is kínálják a gabonát, de ennyiért nem akad vevő a magyar búzára. A környező országokban ugyanis jó volt az idei gabonatermés, ezért itt nincs kereslet a magyar búzára. Romániában és Bulgáriában is jelentős készletek vannak, az ottani piaci árak is nyomottak. Ahol viszont kereslet volna a magyar búzára, például a közép-keleti országokban, Irakban és Iránban, ott a magyar ár nem versenyképes az ukrán gabona árával.

A magyar szállításokat a piaci áron felül még 25-30 euró (tonnánkénti plusz szállítási költség terheli, mivel a magyar árut el kell juttatni a tengeri kikötőig. Pótsa Zsófia úgy vélte, hogy a magyar gabonakivitel akkor lódulhat meg, ha a világpiacon emelkednek az árak, és a magyar eladók kisebb mértékben emelik áraikat, mint a világpiaci tendencia. A Gabonaszövetség főtitkára úgy vélte, hogy Magyarországon az idén mintegy 2,5-3,0 millió tonna gabona kivitelével lehet számolni. Ebből mintegy 60-70 százalék körüli lehet az étkezési minőségű.

A gabonaexportot jelentősen befolyásolhatja még az is, hogy Magyarországon előreláthatólag 9-10 millió tonna kukoricatermésre lehet számítani a szakértők szerint - mondta a Gabonaszövetség főtitkára az MTI-nek. A 2007-2008-as gabonagazdasági évben - május 31-ig - 4,84 millió tonna gabona hagyta el az országot. Ebből 1,68 millió tonna volt a búza. Míg az azt megelőző gazdasági évben, azaz a 2006-2007-es esztendőben - a gabonagazdasági év július 1-től június 30-ig tart - mintegy 8,35 millió tonnát vittek ki az országból. Ebből 2,56 millió tonnára rúgott a búzakivitel mennyisége - a Gabonaszövetség adatai szerint. (Ez utóbbiban az intervenciós eladások is szerepelnek, a KSH adatai szerint 2006-ban 2,4 millió, 2007-ben 4,3 millió tonna 21 EU-intervenciós gabonakészlet hagyta el az országot.)

A mezőgazdasági eredetű termékek exportjából a gabonafélék 2004-ben 14,5, 2005-benl, 2006-ban 19,5, 2007-ben pedig 28,6 százalékkal részesedtek. (Ezen belül az EU-ba irányuló exportban is hasonlóan nőtt a gabonák és gabonakészítmények aránya.)

gabonapiac gabona kukorica Pótsa Zsófia Gabonaszövetség búza
Kapcsolódó cikkek