Magyar gazdaság

Mintaállamokból vergődő országokká? Recesszióba süllyedt Észtország

A balti tigrisek gazdaságai az összeomlás szélére kerültek, holott tavaly még az EU mintaországai voltak; sőt, Észtország már most recesszióban van - írja egy helyi hírportál.

A három ország visszaesése köddé változtatja azon álmukat, hogy az többi országát utolérjék – idézi a Baltic Business News a Financial Timest.

Kiemelik: Észtország, a három ország leggazdagabbika, még mindig csupán a GDP/fő mutató EU-s átlagának háromnegyedével bír. „A történet lényege pedig az, hogy innentől már csak rosszabb lesz” – mondta egy megkérdezett elemző, aki 2,5 százalékos éves GDP-csökkenést jósol Észtországnak.

Ugyancsak baljós mondatok hangzottak el a miniszterelnöktől. Andrus Ansip kifejtette: nincs miért azt hinni, hogy a lakossági fogyasztás növekedni fog, így egy szuficites államháztartásról irreális beszélni; igaz, deficitet sem vár a kormányfő.

Azonban kételyek merülnek fel, hogy a fokozott borúlátás mennyire jogos. A Világgazdaság mai elemzése éppen arra utal: korai lenne temetni a balti államokat, pláne Észtországot.

észtország balti recesszió balti tigris
Kapcsolódó cikkek