Magyar gazdaság

Most az üzemanyag-elosztást államosítaná Chávez

A távközlés, az áramszolgáltatás, az acélgyártás és a cementipar után most az üzemanyag-elosztást venné állami tulajdonba a venezuelai elnök. Hugo Chávez itt azonban óvatosan járna el, mert a töltőállomásokat – legalábbis egyelőre – maradéktalanul magánkézben hagyná.

A mostani köztulajdonba vételt a politikus azzal igazolja, hogy ki kell kapcsolni az üzemanyag-forgalmazásból a drága közvetítői tevékenységet, mégpedig oly módon, hogy az elosztást az ottani állami olajvállalatra kell bízni.

Venezuelában jelenleg 1854 töltőállomás működik, ezek közül azonban csak mintegy 600-hoz szállít üzemanyagot az állami olajcég, a PdVSA. A többit jelenleg még a BP, az ExxonMobil, a Chevron és néhány kisebb elosztó-társaság látja el. Az érintett cégeknek – az ottani parlamentben most tárgyalt javaslat szerint – 60 napjuk lenne, hogy megállapodjanak az illetékes kormányszervekkel a kapacitásaik átadásáról, különben hivatalosan is megindul a kisajátítási eljárás.

A törvénytervezet arról is rendelkezik, hogy a jelenlegi elosztó-cégeknek a tartályaikat és szivattyúikat is át kellene engedniük. A köztulajdonba vételre kiszemelt vállalatok igyekeznek védekezni az elnök és mögötte álló parlament terveivel szemben. Az államosítás helyett az ajánlják, hogy létesüljenek vegyes vállalatok, amelyekbe a meglévő cégek belevinnék a saját tapasztalataikat és üzleti ismereteiket. Chávez azonban ebbe aligha fog belemenni, mert – mint a bejelentése arra utal – a közvetítők hamarosan el fognak tűnni.

üzemanyag-elosztás államosítás Venezuela Hugo Chávez
Kapcsolódó cikkek