Magyar gazdaság

Elkészült az ökoturizmus fejlesztési stratégia

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia (NTS) következő részstratégiájaként elkészült az ökoturizmus fejlesztési stratégia, melyet Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár október 7-én ismertetett a szakbizottság előtt.

Miután a természet és a kulturális örökség turisztikai hasznosítása prioritásként jelenik meg a 2005-ben elfogadott NTS-ben, továbbá, nemzetközi viszonylatban is kiemelt fontossággal bír a fenntarthatóság és a klímaváltozás hatása, az ökoturizmus, és annak tudatos fejlesztése a magyar turisztikai kínálatban is nagy jelentőséggel bír – mutatott rá Kovács Miklós.

Mi az az ökoturizmus?

az ökoturizmus a természeti, környezeti és kulturális látnivalók - például Nemzeti Parkok - felkeresését, a turista környezeti nevelését jelenti a legkevesebb kár okozásával és úgy, hogy a helyi közösségek, a gazdaság, valamint a környezet a lehető legtöbb hasznot húzzák látogatásából. A vélemények megoszlanak az ökoturizmussal kapcsolatban: van, aki szerint a kirándulók keveset költenek, de van olyan szakember is, aki az úttörő ágazatot látja a természetközeli idegenforgalomban.

Hangsúlyozta azt is, hogy a cél érdekében szorosan együttműködnek a vidékfejlesztési tárcával, az erdőgazdálkodásokkal, nemzeti parkokkal és oktatási intézményekkel. A stratégia alapjául szolgálhat a majdani, témában megjelenő pályázatok szempontrendszerének kidolgozásához is.

Az ökoturisztikai stratégia prioritásai a következők: a turisztikai infrastruktúra fejlesztése, kínálatfejlesztés, humán fejlesztés, kapcsolódó termékek és szolgáltatások fejlesztése, marketing, értékesítés, látogatói menedzsment, szervezeti háttér és térségi menedzsment fejlesztése

ökoturizmus természetjárás NTS Kovács Miklós
Kapcsolódó cikkek