Magyar gazdaság

Franciaország recesszióban - más tagállamok is stagnálnak

A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék 0,1 százalékkal csökkent az eurózóna második legnagyobb gazdaságában – az Insee francia statisztikai hivatal előzetes számításai szerint.

Az éves növekedés várhatóan 0,9 százalékra lassul Franciaországban, amely elmarad a közös térség átlag növekedésétől. Elsősorban a lakossági fogyasztás és a kiskereskedelmi forgalom lanyhulása húzza be a fékeket a térség gazdaságaiban.

Franciaországban Nicolas Sarkozy elnök azt tervezi, hogy kedvezményes áron átvesznek 30 ezer befejezetlen ingatlan épületet, hogy némi lendület maradjon az építőiparban. Az Insee adatai szerint az országban a 7,8 százalék, a tavaly megfelelő időszak 7,6 százaléka után. A vállalati beruházások 0,2 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben.

A térség egészében stagnál a fogyasztói kedv, ami visszaveti a kiskereskedelmi forgalmat. Az értékesítés 1,8 százalékkal csökkent éves alapon augusztusban a közös térségben. A munkanélküliség pedig 7,5 százalékra emelkedett Európában. Egész évre számolva 2,4 százalék lehet az euró-régióban a kiskereskedelmi forgalom csökkenése.

közös térség euró-régió Franciaország harmadik negyedév recesszió Nicolas Sarkozy
Kapcsolódó cikkek