Magyar gazdaság

Áremelés 2009: a lakossági fogyasztó is fizet jövőre ivóvízalapdíjat

Budapesten jövőre az idei 8,8 százaléknál valamivel kisebb, 8,4 százalékos vízdíjemelés várható, és a közületek után a lakossági fogyasztók részére is bevezetik az ivóvízalapdíjat, ami vízmérőóránként havi 150 forint lesz - idézi az Index a távirati irodát.

Politikusok tájékoztatása szerint a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésére benyújtott előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. első díjjavaslata 12,9 százalékos volt, aminek mértékét a városvezetés elfogadhatatlanul magasnak tartotta.

A többi közszolgáltatási díjemelési javaslat később kerül a városvezetés elé, mivel további egyeztetések zajlanak a cégek indítványairól. Az MTI információi szerint a szükséges fejlesztések miatt a szemétdíj jövőre 14 százalékkal drágulna az idei 13,7 százalék után.

Az idei 9,9 százalékos csatornadíj-emelés mértékénél jövőre sem szeretne magasabb díjemelést a városvezetés.

A kegyeleti közszolgáltatások hatósági árainál 6,7 százalékos díjemelési javaslat készült, de a díjrendszer felét jelentő szabadáras termékek ennél kisebb mértékben drágulnának. Összességében 3-4 százalék körüli díjemelést indítványoz a cég vezetése.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek