Magyar gazdaság

Hogyan jutott a "Kelet gyöngye" Magyarország a csőd szélére? Román lapvélemény

Gazdasági nehézségei ellenére Magyarország legalább öt évvel Románia előtt van - írja keddi számában a Ziarul Financiar című román napilap

A tekintélyes gazdasági-pénzügyi újság egy teljes oldalt szentel a magyar gazdaságnak.
A Hogyan jutott Magyarország az egykori Kelet gyöngye státusból a nemzeti csőd szélére című írás megállapítja, hogy a nemzetközti pénzügyi válság az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott tagállamok közül legerőteljesebben Magyarországot sújtotta. A gazdasági nehézségek egy része a magas szintű kormányzati adósság számlájára írható - írja a lap, amely hozzáteszi, hogy a közszféra szerkezeti problémái is bonyolítják a helyzetet.

A lap szerint a kormányzati kiadások elérik a hazai bruttó össztermék 50 százalékát, míg a többi kelet-közép-európai államban ez az érték 40 százalék alatt mozog. A kiadások finanszírozásának szükségessége miatt az adók nagyon magasak, a magyar munkaerő foglalkoztatottsági rátája pedig Európában az egyik legalacsonyabb - állapítja meg a lap. Az újság elemzése szerint Magyarországnak azért volt szüksége a Nemzetközi Valutaalappal megállapodást kötni a készenléti hitelnyújtásról, hogy visszanyerje hitelét a befektetők előtt. A megállapodáson túl azonban a közpénzügyek terén szerkezeti reformokra van szüksége Magyarországnak - írja Ziarul Financiar -, beleértve a drasztikus kiadás- és adócsökkentést.

Az összeállítás egy másik írásában Sorin Paslaru, a lap főszerkesztője azonban úgy véli, hogy Magyarországot nem kell elsiratni, hiszen legalább öt évvel Románia előtt van. A szerző szerint a román politikusok "hibbantan" reagáltak az elmúlt napokban, amikor úgy "gratuláltak" saját maguknak, hogy kijelentették: íme, nekünk nincsenek olyan költségvetési gondjaink, mint nekik (a magyaroknak - a tud).

A kommentátor szerint a két ország gazdasági adatai könyörtelenek, ugyanis Romániában az egy főre eső hazai bruttó össztermék az idén 9 ezer euró, ezt az értéket viszont Magyarország már öt évvel ezelőtt elérte. Hozzáteszi: Romániának szerencséje van az elmúlt négy évben beáramlott külföldi beruházásokkal, hiszen az egy főre eső hazai bruttó össztermék 2004-ben még csak 4 ezer euró volt, amit Magyarország már tíz évvel azelőtt, vagyis 1994-ben elért. Rámutatott: Magyarország 1994 és 2008 között 100 milliárd dollárral bővítette a kivitelét, Románia pedig ugyanebben az időszakban csak 42 milliárddal növelte exportját - olvasható a Ziarul Financiarban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek