Magyar gazdaság

Kazánok, légkondicionálók: 2009-től energetikai felülvizsgálat

Januártól kötelező lesz a 20 kW-nál nagyobb teljesítményű kazánok és a 12 kW-nál nagyobb teljesítményű légkondicionálók energetikai felülvizsgálata, amelynek a díja legfeljebb 20 ezer forint körüli összeg lehet - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Egy átlagos 100 négyzetméter körüli, tetőtér beépítéses családi házba legfeljebb 20 kW-os kazánt építettek be addig, amíg a hagyományos gázkazánok, illetve a vegyes tüzelésű kazánok voltak használatban. A jó hatásfokú kondenzációs kazánokból elég a 12-15 kW-os is. Ezért az energetikai felülvizsgálat az átlagos családi házakat nem érinti, az egyedi fűtésű társasházi lakásoknál pedig még kevésbé kerül szóba.

A lakásokba beépített légkondicionálók teljesítménye pedig általában 3-5 kW, tehát ezekre sem vonatkoznak a felülvizsgálati szabályok. A felülvizsgálat kiterjed viszont a 20 kW-nál nagyobb teljesítményű, és 15 évesnél idősebb fűtési rendszerekre is. A rendszer magában foglalja a kazán mellett a radiátorokat (hőleadókat), és a köztük lévő szerelvényeket is. A felülvizsgálatot a tulajdonosnak kell kezdeményeznie, és az üzembe helyezéstől 4 évente kell rá sort keríteni.

A 15 évesnél öregebb fűtési rendszereket egyszer kell csak felülvizsgáltatni, mégpedig 2011. január 1-ig. A meglévő kazánok és légkondicionálók első felülvizsgálati határideje 2013. január 1. A 2007. január 1. után üzembe helyezett kazánok és légkondicionálók első felülvizsgálati határideje 2015. január 1. A légkondicionálók felülvizsgálatát gépészmérnök, a kazánét villamos mérnök is végezheti, feltéve, hogy van egy év szakmai gyakorlata. A technikusoknak 5 év szakmai gyakorlat szükséges. Önkormányzat, energiaszolgáltató cég, és más gazdálkodó szervezet is végezhet felülvizsgálatot, ha van olyan alkalmazottja, illetve megbízottja, aki jogosult felülvizsgálat végzésére.

A rendelet kimondja, hogy óránként legfeljebb 5.500 forint számolható fel díjként, a kisebb kazánokra 2 óra, míg a légkondicionálóra legfeljebb 3 óra fordítható. Emellett felszámítható a kiszállási díj, a fotózás, fénymásolás költsége is. A számlával nem igazolható költségek pedig nem haladhatják meg az óradíj 10 százalékát. Mindez együtt nem több 20 ezer forintnál. Az energetikai felülvizsgálat csak a szakszerű üzemeltetést, a karbantartást vizsgálja, és javaslatot tesz a módosításokra. A biztonságos működés vizsgálata nem tartozik ebbe a körbe.

kazán felülvizsgálat nagy teljesítményű légkondicionáló
Kapcsolódó cikkek