Magyar gazdaság

November végén ismét lesz Újbor- és Sajtfesztivál

November 29-én és 30-án a Vajdahunyadvárban rendezik meg az V. Jubileumi Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált. A szervezÕbizottság még a kezdetek során célként tűzte ki, hogy összehozza mindazokat a termékeket, melyek a borral kapcsolatosak és fontosak. A bor és a sajt, a bor és a kultúra, a bor és a gasztronómia mind olyan társak, melyek ősidők óta együtt éltek.

Mindmáig számos kutatót foglalkoztat, hol és mikor készítették első alkalommal a bort és a sajtot. Tudvalévő, hogy a sajt és a bor története majdnem olyan régi és változatos, mint az emberiség története. Annyi bizonyos, hogy a sajt- és borkészítés módszerének felfedezése az emberi találékonyság egyik ékes bizonyítéka.

2008-tól kezdve a kiállítók közül évente változva kiemelten bemutatkozik egy-egy hazai borrégió. Az idei két kiemelt régió a Duna Borrégió és a Pannon Borrégió vesz részt a „2008. év Újbor futamán”, mely során a borrégiók borvidékeiről a termelők képviseltével hozzuk fel az újborokat a Vajdahunyadvárba. Lesz újborfelismerÕ-bajnokság is, melynek során a „Magyarország 2008. év Újbor FelismerÕ Bajnoka” címért versenyezhet minden borszerető és borértő.

A fesztiválon képviselteti magát a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége Alisca Borrend (Szekszárd), a Gustodes Vinorum (Villány), a Vinum Vulcanum Borrend (Badacsony) 20 éves, a Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje (Pécs) 10 éves fennállásukat ünneplik. „MegÕrizni a hagyományokat, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövÕt”

A rendezvénnyel szervezői szeretnék elősegíteni mindazon ismeretek megszerzését, melyek a borral és sajttal kapcsolatosak. Hiszen mint mondják, sajtot ízlelgetni leginkább egy pohár nemes bor társaságában ajánlatos.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek