Magyar gazdaság

Robin Hood-adó: az Országgyűlés elfogadta

Az Országgyűlés hétfőn 190 igen szavazattal, 184 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, az úgynevezett Robin Hood-adót, amelynek alapján jövőre 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedő cégeknek.

A törvényjavaslatot az MSZP 188 jelen lévő képviselője, valamint Lengyel Zoltán MDF-es és Gyenesei István független képviselő, önkormányzati miniszter támogatta.

Nemmel szavazott a Fidesz jelen lévő 134, a KDNP 23, az SZDSZ 17, az MDF 7 képviselője és 3 független honatya.

Hiányzott a szavazásról négy fideszes képviselő: Horváth Zsolt, Nyitrai András, Ódor Ferenc, és Zombor Gábor, az MDF-ből Csapody Miklós és Dávid Ibolya, aki a parlament számítógépes rendszere szerint igazoltan volt távol. Ugyanezen ok miatt nem voksolt Kovács Kálmán (SZDSZ). Párttársa, Világosi Gábor szintén nem szavazott, miután éppen az ülést vezette. Szintén távol maradt a szavazástól Vas János független honatya.

Egészen a szavazásig bizonytalan volt a Robin Hood elfogadása, mivel az MSZP-n kívül minden párt előre jelezte, hogy nemmel voksol majd. Így a törvényjavaslat elfogadása azon múlt, hányan hiányoznak az ellenzéki padsorokból. Az indítvány elfogadásához ugyanis a jelenlévők ötven plusz egy százalékának a szavazata kellett.

Az októbertől bevezetett új távhő-támogatási rendszert az idén még finanszírozza az elfogadott költségvetés, a tervek szerint jövőre azonban már a Robin Hood-adóból befolyt bevételből fizetik.

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslat alapján az energiaellátó és -kereskedő cégeknek nyolcszázalékos jövedelemadót kellene fizetniük jövőre, amelyből a kormány évi 30 milliárd forint bevételt vár. A forrást csak távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer korszerűsítésére lehet költeni.

Robin Hood adó
Kapcsolódó cikkek