Magyar gazdaság

"A munkahelyek biztonsága nem cserealap" – Tárgyalás kezdődik

Ma kezdi meg a tárgyalásokat – szakértői szinten – a kormány a közszolgálati szakszervezetekkel a munkahelyek megtartását szolgáló intézkedésekről.

A Világgazdaság információi szerint az érdek-képviseleti szervek azt szeretnék elérni, hogy olyan jogszabályi változtatások jöjjenek létre, amelyek masszív gátakat építenek az elbocsátási hullám útjába.

Szükség van ezekre a törvényi garanciákra, mert hiába ígéri meg a kormány a munkahelyek megtartását, ha a közszolgálati álláshelyek jó része nem is közvetlen kormányzati hatáskörbe tartozik, hanem például az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vagy az önkormányzatok felügyelik azokat – nyilatkozott a Világgazdaságnak Varga László, az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottságnak és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának az elnöke.

Azt is elmondta, elengedhetetlenül szükségesnek érzi ezeket a biztosítékokat, ha a kormány nem teljesíti a 2007-es megállapodásban rögzített bérkövetelményeket, és valóban megszorítások lesznek. "A munkahelyek biztonsága nem cserealap, részmegállapodást sem kötünk róla, csak ha megegyezés születik a kormánnyal a kompenzációról" – tette hozzá.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Kapcsolódó cikkek