Magyar gazdaság

Jövőre még marad a korengedményes nyugdíj

Jövőre még lehetőségük nyílik a munkavállalóknak korengedményes nyugdíj igénylésére, legalábbis akkor, ha erről a munkáltatóval sikerül megállapodni. Igaz, a feltételek szigorodnak – közölte csütörtök délután, kormányszóvivői tájékoztató keretében Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára.

Az eredeti szabályok szerint a korengedményes lehetősége 2009. január 1-től szűnt volna meg. A korengedményes nyugdíj keretében lehetőség van arra, hogy a munkavállaló és a munkáltató megegyezzenek a dolgozó nyugdíjba vonulásáról a 62 éves hivatalos öregségi nyugdíj-korhatár előtt öt évvel. Ennek keretében a munkáltató köteles vállalni, hogy az előrehozott korhatárig – nőknél 59, férfiak esetében 60 éves korig - előre, egy összegben befizeti a munkavállaló nyugdíját a nyugdíjalapba.

Az előrehozott öregségi nyugdíj feltétele jelenleg 38 év, a csökkentett előrehozott nyugdíjé pedig 33 év szolgáltati idő. Ez a két elvárás jövőre 40, illetve 37 évre nő, ezzel tehát szűkül az igénybe vevők köre. További változás ugyanakkor, hogy a korengedményes nyugdíjazás lehetősége a nők számára is elérhetővé válik, a korhatár ugyanis 57-ről 59 évre nő. A férfiak esetében a korhatár 60 év.

A kormány döntésével a előtt álló, hosszabb szolgálati idővel rendelkező munkavállalók számára előnyös lehetőség nyílik az esetleges munkahelyi foglalkoztatási feszültségek megoldására. A törvénymódosítás szerint a 2010. január 1-ig a nyugdíjbiztosítási szervekhez benyújtott megállapodások alapján a korengedményes nyugdíjat meg kell állapítani, és azt a jövőben is folyósítani kell.

Az SZMM kimutatása szerint jelenleg 8-9 ezer fő kap ilyen nyugdíjat. Korózs Lajos hozzátette: a múlt heti Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a felek megegyeztek, hogy a következő fél évben áttekintik a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos kérdéseket.

előrehozott szmm korengedmény nyugdíj
Kapcsolódó cikkek