Magyar gazdaság

Kedvezőbb feltételek hitelgaranciára

A jövőben kedvezőbb feltételekkel vállal kezességet a vállalkozások hitelei után a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. – közölte péntek délelőtt, kormányszóvivői tájékoztató keretében Radnai György, a társaság vezérigazgatója.

A kis- és középvállalkozások likviditási helyzetének javítása érdekében sor kerül a belső szabályzat átalakítására, ami jelentősen növelni a vállalkozások hitelhez jutásának esélyét. Ezek közé tartozik, hogy a jövőben a Garantiqa Zrt. nem utasít el automatikusan kérelmeket akkor sem, ha az igényléssel kapcsolatosan valamilyen kizáró tényezőt tapasztalnak. A társaság kockázatelemző részlegének ilyenkor lehetősége nyílik arra, hogy egy alapos vizsgálat után rábólintson egy valamivel nagyobb kockázatot hordozó kérelemre is.

A Garantiqa Zrt. a bankok felé is azt az üzenetet kívánja közvetíteni: ha csak egy mód van rá, a pénzintézetek újítsák meg a lejáró hiteleket, ha pedig a vállalkozások nem tudnak rendesen fizetni, a bank nyitott legyen arra, hogy ne indítsa meg azonnal a bedőlési eljárást.

A kkv-k hitelállománya jelenleg mintegy 4000 milliárd forintot tesz ki, ennek 70-80 százaléka pedig éven belüli likvid forrás. A tapasztalatok szerint a jelenlegi nehéz helyzetben a hitelek 40-60 százalékát nem, vagy csak jóval alacsonyabb összegben újítják meg a bankok, ez a forrás-szűke pedig könnyen mély reálgazdasági válsághoz vezethet – fogalmazott a tájékoztatón Radnai György. Ennek megakadályozására a Garantiqa Zrt. kedvezőbbé teszi a kamat- és hitelsáv-feltételeket, és csökkentik a követelményeket annak érdekében, hogy többen férjenek hozzá a hitelekhez.

Ide tartozik, hogy a társaság a jövőben már a bankkal kötendő szerződés előtt kész szándéknyilatkozatot kibocsátani a kezesség-vállalásról, amivel jóval könnyebbé válik az igénylés folyamata. Az újítások sorát bővíti, hogy a társaság egyedi megállapodásokat köt a hitelintézetekkel és szabad felhasználású keretet biztosít a bankok számára. Ebből a pénzintézet a saját döntése alapján térítheti meg a bedőlő hitelekkel járó veszteséget, az egyedi eseteket a Garatiqa nem vizsgálja, az egész folyamat szabályszerűségét azonban igen.

Az építőipari cégek számára előnyös módosítás, hogy lehetőség nyílik a mögötti fedezet kivételére az ügyletből. Ha ezzel a bank és a vállalkozó is egyetért, az ingatlan „szabaddá válhat”, és egy következő építkezés során a vállalkozás ismét fedezet gyanánt jelölheti azt meg.

Ismeretes: a Garantiqa Zrt. költségvetési kezesség-vállalási kerete a 2008-as 450 milliárdról jövőre 900 milliárd forintra nő. A 80 százalékos kezesség-vállalási aránnyal számolva ez az összeg legalább 1100-1300 milliárd forintnyi hitel garantálását teszi lehetővé, a társaság azonban ezen túl még a saját kockázatra is bevállalhat kezességet. Ehhez képest az új vállalások volumene az idén 360 milliárd forint, az összállomány pedig 420 milliárd forint körül jár.

garancia likviditás hitel kkv vállalkozás válság kezesség
Kapcsolódó cikkek