Magyar gazdaság

Túl a csúcson a 2008-as deficit

A korábbi előrejelzésnél némileg kedvezőbben alakult a költségvetés helyzete az előző hónapban, a 244,5 milliárd forintos deficit-prognózis helyett 233,1 milliárd forint lett a hiány mértéke.

Ezen belül a központi költségvetés 145,6 milliárd, a tb-alapok 82 milliárd, az elkülönített állami pénzalapok pedig 5,5 milliárd forintos deficitet halmoztak fel. Az államigazgatási kiadások valamivel alacsonyabbak lettek, mint korábban tervezték, az adóbevételeken belül személyi jövedelemadóból több, áfából pedig kevesebb folyt be a büdzsébe – közölte csütörtökön Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

A novemberi adattal a hiány az év első tizenegy hónapjában 975,7 milliárd forintot tett ki, ami a 3,6 százalékának felel meg. Idén minden bizonnyal ez lesz a csúcs a deficit terén, hiszen december hónapra a pénzügyi tárca 60,9 milliárd forintos szufficitet vár. Mivel az a GDP 0,2 százalékának felel meg, az év végi hiány a bruttó hazai termék 3,4 százaléka lesz.

A decemberi többlet kialakulásában szerepe van annak is, hogy a kiadás-megtakarításoknak hála sor kerülhetett a fejezeti és a központi egyensúlyi tartalékok felszabadítására.

PM államháztartás deficit hiány Keller költségvetés
Kapcsolódó cikkek