Magyar gazdaság

"A világ megváltozott, vele változunk vagy elpusztulunk"

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár a The Times-ban megjelenő elemzésében hangsúlyozza: a válság tanulságai, hogy a tehetős országok kormányainak saját határaikon túl kell tekinteniük és felelősséget vállalniuk a jövőért.

Nem tudjuk mennyire mély vagy tartós lesz a mostani válság, de azt igen, hogy fájdalmas események következnek – fogalmaz Kofi Annan a The Times-ban . A volt ENSZ főtitkár szerint az elmúlt 18 hónap megmutatta: hiába esett sok szó a globalizációról, nem értettük meg, mit takar valójában. A megmutatta, hogy az országok közötti kapcsolatok jó része észrevétlen maradt és így szabályozatlan is.

Annan leszögezi: nyilvánvalóvá vált, hogy egyetlen állam – legyen az bármilyen erős – sem tudja ellenőrzése alatt tartani a globalizációt. Ugyanakkor az elmúlt hónapok rendkívül intenzív nemzetközi együttműködésre is példát adtak. Az ENSZ főtitkár szerint az új, G20 csoport jobb és legitimebb fórum, mint a csak a fejlett országokat magába foglaló G8. Ennek ellenére a fejlődő országok – akik sorsát a döntések érintik – még mindig nem hallatják kellő mértékben a hangjukat – írja Annan a most kezdődő Davos-i gazdasági konferencia apropóján.

A volt ENSZ-főtitkár szerint alapvetően meg kell változtatni a politikai vezetők gondolkodásmódját: a pénzügyi kérdéseken túl tekintve felelősséget kell vállalniuk a szegény országokért, amelyek – bár a legkevésbé okolhatóak érte – a legjobban szenvednek a válság miatt. Anna leszögezi: a kereskedelmi protekcionizmus és a gazdasági nehézségek nem szolgáltathatnak ürügyet a segélyek csökkentésére.

El kell fogadnunk a felelősséget a bolygó és a következő generációk sorsa iránt. Az új amerikai kormány reményt ad a változásra, de minden Davos-ba érkező döntéshozónak meg kell értenie, hogy világ örökre megváltozott és vagy vele változunk vagy elpusztulunk – zárja elemzését Kofi Annan.

G8 Davos Annan globalizáció ENSZ G20
Kapcsolódó cikkek