Magyar gazdaság

Emelkednek a nyugdíjak, de változtatni kellene - 2020-ig bírja a rendszer

A nyugdíjak 3,1 százalékkal emelkednek januártól – jelentette be Barát Gábor, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) főigazgatója évnyitó tájékoztatóján.

A 2009. január 1-je előtt megállapított öregségi nyugdíjakra vonatkozó emelés nem számít rendkívüli intézkedésnek, a továbbra is hatályban lévő vegyes – a reálbérek és az alakulásától függő – indexálás alapján kapják a pluszpénzt a nyugdíjasok.

Aki saját jogú nyugdíjban és özvegyi nyugdíjban is részesül, mindkét ellátását 3,1 százalékkal emelt összegben kapja meg. A reálisnak tekinthető, 3 százalékot nem meghaladó kutatói várakozások szerint nemcsak nominálisan, hanem reálértékben is növekszenek az idén a nyugdíjak. Az ellátások emelése 88 milliárdos kiadást jelent, ebből átlagosan 2 514 forinttal nő a nyugdíjasok bevétele.

A főigazgató szerint 2020-ig finanszírozható a nyugdíjrendszer, de a demográfiai, foglalkoztatáspolitikai és egészségügyi folyamatok ismeretében már most el kellene kezdeni a korrekt szakmai vitákat a korhatár emeléséről, az ésszerű, lehető leghosszabb átmenet biztosításáról. Barát Gábor emlékeztetett, hogy a nyugat-európai országokban is ily módon próbálják a demográfiai ollót szűkíteni.

Az ONYF főigazgatója az eddigi ellentmondásos információkat tisztázandó elmondta: az idén is lesz 13. havi ám csak bizonyos megkötésekkel. Kizárólag azok kaphatják meg, akik betöltötték 62. életévüket, a kifizetés felső határa 80 ezer forint. Az összeget két részletben, márciusban és novemberben utalják. A rendszerből 300 ezren kerülnek ki a szigorítás miatt, ennek révén 55-60 milliárd forintos megtakarításhoz jut a nyugdíjalap.

Elindultak a kifizetések

Az emelt összegű ellátások kifizetését a posta a fővárosban és a nagyobb városokban január 14-én, egyéb településeken pedig január 16-án kezdi meg. A pénzintézeti számlával rendelkezők esetében az emelt összegű ellátások átutalásának (banki jóváírásának) időpontja 2009. január 12. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság minden ügyfelét levélben, személyre szólóan értesíti az előző évben levonások nélkül folyósított ellátások összegéről, valamint a 2009. január havi emelésről ellátástípusonkénti bontásban, továbbá arról, hogy a folyósított összegből milyen jogcímen és milyen összegben történik levonás.

barát gábor nyugdíjrendszer korrekció emelés nyugdíj
Kapcsolódó cikkek