Magyar gazdaság

Érvénytelen az orosz-ukrán tranzitszerződés az ukrán bíróság szerint

Érvénytelennek minősítette egy ukrán gazdasági bíróság az orosz gáz Ukrajnán át Európába való szállítására vonatkozó eddigi szerződést pénteken azzal, hogy annak, aki azt ukrán részről aláírta, nem volt erre felhatalmazása.

Ezt Szergej Davidenko, a Naftogaz ukrán importőr jogi osztályának vezetője közölte. "Ezzel alapunk van arra, hogy többet kérjünk az orosz féltől a tranzitért" - mondta Davidenko.

Az ítélet az ukrán energiaügyi minisztérium keresetére született meg, s a tárgyalást a Gazprom részvétele nélkül folytatták le.

Az aláíró, akinek úgymond nem volt felhatalmazása, Igor Voronyin, a Naftogaz akkori vezérigazgató-helyettese volt. A Gazprom szerint Voronyinnak volt felhatalmazása, ezt minden szerződéskötéskor ellenőrzi az orosz monopólium.

A szerződést 2006-ban kötötték ötéves időtartamra, vagyis elvben 2010. december 31-ig érvényes, s ezer köbméter/száz kilométerenként 1,6 dollárban állapítja meg a tranzit díját.

A Gazprom alaptalannak minősítette az eljárást tekintettel arra, hogy a szerződés vonatkozó része értelmében a feleknek minden vitás üggyel a stockholmi kereskedelmi kamara választott bíróságához kell fordulni.

Oroszország és Ukrajna között a vita egyebek között a tranzit díjáról folyik. A Gazprom e kérdésben az érvényes szerződésre hivatkozik, miközben eredetileg a piaci árakra való áttérésről létrejött megállapodás jegyében a tavalyi 179,5 dollárról eredetileg 250 dollárra akarta emelni 2009-re a gáz árát.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő azt hangsúlyozta, hogy ha Ukrajna piaci árat fizet a gázért, Oroszország kész piaci árat fizetni a tranzitért. Dmitrij Medvegyev államfő azonban pénteken már azt mondta az orosz-ukrán gázvita kapcsán: Oroszország minden partnere és minden exportcikke esetében áttér a piaci árakra és nem ad többé kedvezményeket vagy engedményeket.

A gáz átlagos európai piaci ára különböző becslések szerint ezer köbméterenként 420-470 dollár, s ha Ukrajna ennyit fizetne, Putyin szerint Oroszország akár ezer köbméterre száz kilométerenként 4-5 dollárt is kész lenne fizetni a tranzitért.

Naftogaz Medvegyev gáz ukrán davidenko Orosz Putyin Gazprom
Kapcsolódó cikkek