Magyar gazdaság

Mivel érdemes fűteni? - Összevetettük a költségeket

A gázháború miatt nőtt az érdeklődés az alternatív fűtési technikák iránt. A zöldenergia-alapon működő eszközök áraival szembesülve azonban sokan elállnak a vásárlástól.

Az orosz– ukrán gázkrízis kirobbanása után a megszokottnál jóval nagyobb érdeklődésről számoltak be az alternatív energiaforrásokkal foglalkozó hazai cégek. Vevőik elsősorban az olyan készülékeket keresik, amelyekkel akár teljes egészében helyettesíteni lehet a gázfűtést. Ilyenek például a növényi tüzelőanyaggal fűthető biomasszakazánok és erőművek, illetve a környezet energiáját hővé alakító hőszivattyúk.

Véghely Tamás, a Gaiasolar Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint mintegy háromszorosára ugrott a cég termékei iránt érdeklődők száma az elmúlt napokban. Meglátása alapján ez a gázkrízis kísérőjelensége, a 2006-os gázvita idején a cég hasonló élénkülést tapasztalt.

Mintegy ötször több megkeresésről számolt be Vörös Gyöngyi, a Pannon Pellet Energiaszolgáltató Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy az érdeklődők többsége eláll a vételtől, miután megtudja, hogy csak évek után megtérülő és viszonylag költséges beruházásról van szó.

Az alternatív fűtési eljárások amellett, hogy ellensúlyozzák a földgáztól való függőséget, a gázénál nagyobb hatásfokkal működnek. Egy köbméter földgáz kiváltható körülbelül két kilogramm biomasszával, a tüzelőanyag ára pedig mindössze 35 százaléka a földgázénak.

A fából vagy lágy szárú növényekből sajtolt fűtőanyag, a pellet ára kilónként 50 és 60 forint között mozog, míg a hőszivattyúk működtetéséhez csak az elektromos energiát kell megfizetni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Pannon Pellet Energiaszolgáltató Kft. tüzelőanyag Gaiasolar gázfűtés biomassza
Kapcsolódó cikkek