Magyar gazdaság

Viszlát, varázstinta! Megszűnik a kék könyv

Megszűnik a számos visszaélésre csábító alkalmi munkavállalói könyv, helyébe elektronikus bejelentést vezetnek be. A szaktárcánál a napokban elkészült előterjesztés újraszabályozza az alkalmi munkavállalást - írja a Népszabadság.

Egy rövidesen a parlament elé kerülő előterjesztés szerint szigorodnak az alkalmi munkavállalás szabályai. A munkaügyi tárcánál kidolgozott tervezet célja az is, hogy alkalmi helyett tartós munkára ösztönözze a munkáltatókat - írja a Népszabadság.

Az 1997-ben bevezetett kék kiskönyvet egyre többen - tavaly már 35 ezren - használták, főként a szolgáltató- és építőiparban, a kereskedelemben és a mezőgazdaságban. Az utóbbi időben azonban számos esetben kiderült: az alkalmi munkavállalói könyv adatait sűrűn és rendszeresen meghamisították. Egy munkavállaló - elmondása szerint - 90 napot dolgozott, de csak három napot regisztráltak, tehát ennyi nap után fizették be utána a járulékokat.

A közteherjegy megváltását is igazoló kék könyvvel sokan végeznek magánszemélyeknél ház körüli munkát, kertgondozást, takarítást. Azt azonban nehéz bizonyítani, hogy a könyvecskében szereplő adatok valódiak-e.

Az alkalmi munkavállaló szolgálati időt szerez, nem válik viszont jogosulttá az egészségbiztosítási szolgáltatások teljes körére.

munkavállaló tinta kék könyv alkalmi
Kapcsolódó cikkek