Magyar gazdaság

Glattfelder: A kormánynak bírósághoz kellene fordulnia a búzaintervenció miatt

Meg kellene támadnia a magyar kormánynak az Európai Bíróság (EB) előtt a közös agrárpolitika állapotfelméréséről szóló jogszabályt, mivel az diszkriminatív a magyar termelőkkel szemben - állítja közleményében Glattfelder Béla.

A magyar néppárti képviselő elsősorban azt kifogásolja, hogy az unió tovább akarja szűkíteni a gabonaintervenció lehetőségeit. Mint ismert, korábban Brüsszel már döntött a kukorica-intervenció megszüntetéséről, amely a tagállamok közül leginkább Magyarországot érintette hátrányosan. A búzára vonatkozó mostani új szabályok ismét hátrányos helyzetbe hozzák a magyar gazdákat, mert a régi tagállamokkal szemben a roueni ár bevezetése az új tagok esetében az intervenciót jelentősen korlátozza - állapítja meg Glattfelder Béla.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy jelenleg az intervenciós ár az EU-ban még mindenütt azonos. A reform következtében azonban az Európai Bizottság a jövőben a búza esetében felfüggesztheti az intervenciót, amennyiben a franciaországi roueni kikötői ár meghaladja az intervenciós árat. Mivel az intervenciót a roueni árhoz kötik, az onnan való távolsággal arányosan csökken – a szállítási költségek miatt - a gazdák jövedelme. Ez az intézkedés az intervenció alkalmazhatóságát gyakorlatilag a néhány régi tagállamra szűkítené le.

Glattfelder Béla megdöbbentőnek és érthetetlennek tartja, hogy a magyar kormány az agrárminiszterek tanácsában megszavazta az állapotfelmérést. Ez nem jelenti azt, hogy a kormány nem támadhatja meg később a jogszabályt az Európai Bíróságon - teszi hozzá.

képviselő néppárti Glattfelder búzaintervenció
Kapcsolódó cikkek