Magyar gazdaság

Jelentős hiány a negyedév végére

Jelentős, 294,2 milliárd forintos deficittel számol a pénzügyi tárca erre a hónapra, miközben az államháztartás január folyamán közel 38 milliárd forintos többletet halmozott fel.

A deficit az első negyedév végére 586,2 milliárd forintra nő, ez a arányában 2,2 százalékot tesz ki – fogalmazott szerdán délutáni tájékoztatóján Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Hozzátette: az eredményszemléletű deficit 2009-ben a GDP 2,9 százalékát teheti ki, a pénzforgalmi hiány önkormányzatok nélkül 2,7, a településekkel együtt pedig 3,2 százalék lesz. Fontos cél azonban, hogy a deficit a GDP arányában akkor se haladja meg a 2,9 százalékot, ha a költségvetési bevételek a válság hatására elmaradnak a várakozások mögött – szögezte le Keller László.

A PM tájékoztatóján világossá vált: a tárca már számításba vette az idén foganatosítandó adómódosítások hatását is, megítélésük szerint azonban az átalakítások ellenére sem lesz szükség a költségvetési törvény módosítására.

Az államtitkár azt is hozzátette, ha a cafeteriához (például az üdülési csekk adómentességéhez) nem nyúlnak hozzá, más bevételnövelő intézkedéseket kell keresni.

PM Keller adó költségvetés
Kapcsolódó cikkek