Magyar gazdaság

Kísért a protekcionizmus

Megkongatta a vészharangot a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elnöke.

Pascal Lamy szerint a helyi termékek és szolgáltatások vásárlását előíró kormányzati intézkedések világszerte veszélyeztetik az exporthoz kapcsolódó állásokat. Az elmúlt napokban a legnyilvánvalóbban az USA-ban bukkant fel a protekcionizmus romboló szelleme.

A washingtoni szenátus azt fontolgatja, hogy a tervezett közel 900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag egészére előírná: csak belföldi forrásból származhat bármilyen áru és szolgáltatás, amelynek beszerzését az élénkítő csomagból finanszírozzák. A WTO jelenleg már egy sor országnak a hazai acélipar védelmére hozott intézkedéseit vizsgálja. Párizsban az autógyártók állami megsegítését helyi beszállítók alkalmazásához kötnék. Tegnap a bolgár agrártermelők útlezáró akciókba kezdtek, így követelnek protekcionista intézkedéseket kormányuktól. Idehaza is erős az igény a hazai agrártermelők védelmére.

A földművelésügyi minisztérium szerint akár már a jövő héten aláírható lesz az a megállapodás, amely bizonyos arányban magyarországi eredetű élelmiszerek forgalmazását írja elő a kereskedőknek. 4., jegyzet 16. oldal

Világkereskedelmi Szervezet Pascal Lamy WTO
Kapcsolódó cikkek