Magyar gazdaság

Nagyon figyel az APEH

Az adótudatosság fejlesztése, a feketegazdaság viszszaszorítása, valamint az adózók segítése kötelezettségeik önkéntes teljesítésében – ezekben jelölte meg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) fő célkitűzéseit a Magyar Közgazdasági Társaság tegnapi rendezvényén Szikora János, az adóhatóság elnöke.

Hozzátette: a 2012-ig szóló stratégia fontos eleme, hogy az APEH – hatósági szerepe mellett – minél inkább szolgáltató szervezetté váljon, ehhez szükség van a legkorszerűbb eszközökre.

Emellett természetesen a lehető legnagyobb szigorral kell fellépni az adót szándékosan elcsaló magánszemélyekkel és vállalkozásokkal szemben – szögezte le Szikora János. Ennek jegyében az APEH elnöke nemrég tette közzé a hivatal ellenőrzési irányelveit, amelyek között sok ismerős elem bukkan fel. Az adóhivatal fokozottan figyel a több éven keresztül jelentős összegű tagi kölcsönnel működő, valamint a többször székhelyet vagy tulajdonost váltó vállalkozásokra. Számíthatnak a revizorok felbukkanására a jövedelemminimumot el nem érő társaságok is, miközben az APEH az idén is ellenőrzi a jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságok ötödét, valamint folytatódnak a vagyonosodási vizsgálatok is.

A célkitűzések között szerepel még a napi készpénz-záróállomány ellenőrzése, ám nem biztos, hogy erre valóban sor kerül. A pártok között ugyanis konszenzus bontakozik ki arról, hogy el kell törölni a házipénztárakat az éves árbevétel 1,2 százalékában korlátozó szabályt, akárcsak a készpénzes kifizetések 250 ezer forintos limitjét. Jó esély van arra, hogy március 1-jével megszűnik a vendéglátók napi standolási kötelezettsége is, ezt ugyanis a honatyák havi kötelezettséggé alakítanák. Szatmáry Kristóf fideszes honatya, az egyik ilyen irányú módosító javaslat benyújtója szerint a házipénztárak maximális mérete az éves árbevétel 1,2 százaléka helyett a jövőben annak 2 százaléka lenne. Ismeretes: a készpénzfizetési limittel és a házipénztárral kapcsolatos szabályokat néhány hete az Alkotmánybíróság előtt is megtámadták.

Fontos ellenőrzési területek 2009-ben

Fiktív értékesítési láncolatok (körbeszámlázás)

Fiktív vállalkozások

Indokolatlanul veszteséget kimutató vállalkozások

Cégcsoporton belüli elszámolóárak

Nagy összegű áfát bevalló előtársaságok

Munkaerő- és gépjárműkölcsönzők

Befektetési szolgáltatók

Felnőttoktatással foglalkozó vállalkozások

Forrás: VG-gyűjtés

Fiktív vállalkozások

Indokolatlanul veszteséget kimutató vállalkozások

Cégcsoporton belüli elszámolóárak

Nagy összegű áfát bevalló előtársaságok

Munkaerő- és gépjárműkölcsönzők

Befektetési szolgáltatók

Felnőttoktatással foglalkozó vállalkozások

Forrás: VG-gyűjtés -->

napi standolás adóhivatal adó APEH
Kapcsolódó cikkek