Magyar gazdaság

Parragh: Megjósolhatatlan, meddig emelkedik a munkanélküliség

Az aggasztó s a válság miatt folyamatosan romló foglalkoztatási helyzet gondjainak legalább részbeni enyhítését célozza egy újabb harmincmilliárd forintos forrás. Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter tegnapi bejelentése szerint a keretből 20 milliárd hazai forrás lesz, kifejezetten a munkahelymegőrzés elősegítésére.

A fennmaradó tízmilliárd átcsoportosított uniós összeg, ezt személyes szolgáltatásokra szánják. A miniszter Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót. Szűcs Erika szerint noha nem lehet megjósolni, hogy még hány ember veszítheti el az állását a gazdasági válság miatt, a kormány által elkülönített források biztosan lehetővé teszik mintegy 100 ezer munkanélküli foglalkoztatását vagy nehéz helyzetének enyhítését.

Ám egy most készült kutatás szerint nem irreális az sem, hogy akár 150 ezer ember veszíti el a válság miatt a munkáját Magyarországon, de százezernél biztosan több. Az Ecostat az ágazati kapcsolatok modelljét használta kutatása kiindulópontjaként. A százezres szám azért is különösen aggasztó, mert ehhez még hozzáadódik a termelékenység növekedésének hatása és a közszférabeli elbocsátások lehetősége.

A legnagyobb vesztes valószínűleg a gépipar, az építőipar és a lesz, de néhány olyan szolgáltató ágazat, mint a vendéglátás, az ingatlanügyek-gazdasági szolgáltatás is nagy veszélyben van. A visszaesést több mint 50 százalékban az exportcsökkenés közvetlen hatása magyarázza, míg a közvetett hatások, a fogyasztás és a beruházások csökkenése felelős a fennmaradó részért. Az pedig, hogy meddig emelkedhet a megjósolhatatlan – mondta Parragh, aki 100 ezer álláshely elvesztését reálisnak tartja.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

munkanélküliség MKIK szociális és munkaügyi miniszter Szűcs parragh munkahely Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Kapcsolódó cikkek