Magyar gazdaság

APEH: a "téglajegyes" játék tiltott szerencsejáték - Újabb részletek

A "téglajegyes" játék tiltott szerencsejátéknak minősül, az engedély nélküli szerencsejáték szervezőjét pedig az állami adóhatóság 500 ezertől 10 millió forintig terjedő összegű bírsággal sújtja, sőt e tevékenység büntetőjogi felelősségre vonás alapjául is szolgálhat - figyelmeztet az APEH.

A tombolarendszeres értékesítéssel, és aukciós szolgáltatások közvetítésével üzletszerűen foglalkozó P2PMoney szerint félreérthető az APEH közleménye, tevékenységük nem minősíthető szerencsejáték szervezésének.

Az adóhatóság sajtóközleménye szerint a közelmúltban egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és téves információk jelentek meg egy speciális, ingatlan értékesítésére irányuló - a sajtóban csak "ingatlantombolaként" elhíresült - játékkal kapcsolatban. A séma a következő: a játék szervezője a tulajdonában álló ingatlant oly módon kívánja értékesíteni, hogy sorsjegyet bocsát ki, és az azt megvásárlók között egy előre meghirdetett helyen és időpontban kisorsolja nyereményként az ingatlan tulajdonjogát. Az ilyen, és ehhez hasonló módon szervezett játékok azonban a magyar jogszabályok alapján egyértelműen szerencsejátéknak minősülnek, tekintettel arra, hogy a sorsoláson sorsjegy megvásárlása esetén lehet részt venni, a játék végén nyeremény van, s a nyertest sorsolás útján választják ki - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Ilyen típusú szerencsejáték szervezésére pedig Magyarországon kizárólag a magyar állam tulajdonában lévő, szerencsejáték-szervező tevékenység rendszeres folytatására létrehozott gazdálkodó szervezet, vagyis az állami játékszervező lenne jogosult, az adott játék szervezésére vonatkozó engedély birtokában. Következésképpen, a hatályos jogszabályok alapján, ilyen játékot magánszemélyek, illetve gazdasági társaságok semmilyen módon nem szervezhetnek legálisan, ilyen jellegű tevékenységük tiltott szerencsejátéknak minősül - áll a közleményben. A P2PMoney szerint azért félreérthető az APEH közleménye, mert kimaradt a jogszabály ismertetéséből, hogy mi a feltétele annak, hogy valamit szerencsejátéknak minősítsenek, tehát az, hogy a szerencsejátékban a nyerés vagy a vesztés kizárólag vagy túlnyomórészt a véletlentől függ. Szerintük az általuk szabályosan működtetett rendszerben a játékosok nem véletlenszerű kiválasztással jutnak el a nyertes szelvényig. Leírásuk szerint a P2PMoney tagsági alapon működő rendszere segítségével a klubtagok saját tulajdonú ingatlanjaikat, járműveiket helyezhetik el oldalukon. Az értékesítésre felkínált tárgyra előre meghatározott darabszámú és értékű tombola kerül kibocsátásra. A tagok egymás tárgyaira szavazhatnak, hogy melyik tárgyat szeretnék sorsolásra küldeni. A tombolatárgyra érkező megfelelő számú szavazat után a tagok megkapják a szavazás során megjelölt mennyiségű tombolát, melyet ki kell fizetniük.

Azok a vásárlók, akik befizették a tombola árát, részt vesznek a játékban. A játék lényege, hogy az összes tombolavásárló aktív részvételével kiválasztásra kerüljön egy olyan tombola, amely birtokosa megkapja azt a tombolatárgyat, amelyre tombolát vásárolt. A nyertes tombola tulajdonosa helyett a tagok fizetik ki a nyereményhez kapcsolódó valamennyi járulékot, adót és költséget. A nyertes teljesen tehermentesen jut a klubtagok által kifizetett nyereményéhez. A társaság szerint pontatlan az "ingatlantombola" megfogalmazás, mert nem azonos a tiltott szerencsejátékkal.

téglajegy szerencse APEH
Kapcsolódó cikkek