Magyar gazdaság

Az alacsony államadósság miatt tud tovább élénkíteni Madrid

A spanyol kormány számára a jó konjunktúra éveiben végrehajtott adósságcsökkentés teremt alapot arra, hogy indokolt esetben újabb növekedésélénkítő programot tudjon indítani.

 A GDP-arányos köztartozások 38-39 százalékon állnak, ami mozgásteret nyit az állami hitelfelvételek növelésére, és a kiadások ismételt felfuttatására – mondta a kormányfő. José Luis Rodriguez Zapatero legutóbb arról beszélt, hogy egy esetleges, újabb ösztönző csomag részeként a „zöld energiát” és a biotechnológiai fejlesztéseket célzó beruházásokat részesítenék előnyben.

A tavaly decemberben indított, első fiskális élénkítő program horderejére jellemző, hogy annak nyomán az idei – GDP-arányos – költségvetési hiány várhatóan eléri a 7 százalékot. A hatás – mondta Zapatero – csak most kezdi a hatását éreztetni a „gazdaság idegrendszerében”, a végleges eredmények felmérhetőségéhez azonban várni kell még legalább négy hónapot.

A miniszterelnök szerint a kiemelkedően magas – ott 14 százalékos – ellen is hatásosak lehetnek az alternatív energiagazdálkodási rendszerek kiépítésébe irányuló beruházások.

munkanélküliség GDP spanyol államadósság élénkít
Kapcsolódó cikkek