Magyar gazdaság

Elvetik a németek a keletiek különtámogatását

Elvetette Angela Merkel vasárnap a brüsszeli EU-csúcson azt a felvetést, hogy nagyszabású külön támogatással siessen az Európai Unió a nehezebb helyzetbe került közép- és kelet-európai tagországok segítségére.

 A német kancellár szerint a helyzet nem azonos a térség egyes tagállamaiban. - A helyzet nagyon különböző Magyarországon és más országokban - idézték médiabeszámolók a kancellárt a tanácskozás helyszínén. Merkel amellett érvelt, hogy helytelen lenne a térség országait egy kalap alá venni, és e térségre egységes támogatási csomagot szabni. Mindazonáltal kétségtelennek mondta, hogy amiképp az EU segített Magyarországnak, azonképp ezentúl is segíteni fog a rászoruló országoknak európai eszközökkel és a nemzetközi szervezeteken keresztül.

Egyebekben a német kancellár - aki a német kormányrepülőgép hibája miatt késve érkezett az EU-csúcsra - arról szólt, hogy fontos válságenyhítő intézkedés lenne megreformálni a bankok számára a tőkemegfelelési követelményeket, mert az úgynevezett nem realizált veszteséggel szembeni tartalékolás is csökkenti a hitelezésre használható pénzt a bankoknál. Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter arról beszélt Brüsszelben újságíróknak: Varsó nem kéri, hogy enyhítsenek az euró bevezetésének feltételein, de ha hozzátette: lenne ilyen, mármint enyhítés, "annak örülnénk".

kancellár támogatás csúcs Merkel Jacek Rostowski EU
Kapcsolódó cikkek