Magyar gazdaság

EU-elnökség: Az Obama-csomag "út a pokolba"

Egy nappal lemondását követően Mirek Topolanek, az EU elnökségét jelenleg betöltő Csehország távozó miniszterelnöke kijelentette: az amerikai válságterv, miszerint Barack Obama tőkeinjekciókkal szabadulna a válságból, "út a pokolba"

Mirek Topolanek miniszterelnök kormánya tegnap bizalmatlansági indítványt követően bukott meg. A jelenleg az EU elnökségét betöltő ország vezetője az AP információi szerint az Európai Parlament elnökének azt mondta: Obama gazdasági tervei aláássák a globális pénzpiac biztonságát.

Topolanek kijelentette, hogy az Egyesült Államok rossz utat választott, amikor a kiadások növelésével igyekszik a válságból kitörni. A növekvő költségvetési hiány, a Buy Americanhez hasonló protekcionista lépések együtt "utat jelentenek a pokolba" – mondta a távozó cseh kormányfő.

A EU elnökség vezetője hozzátette: a történelemkönyvek megmutatják, hogy az sikerének nyitja az éppen az ehhez hasonló politikák elkerülése.

Barack Obama megerősítette: az általa benyújtott költségvetés elválaszthatatlan a gazdasági fellendüléstől. Megismételte meggyőződését, miszerint az Egyesült Államok a fellendülés útjára lépett.

Obama Topolanek EU Európai Parlament költségvetés
Kapcsolódó cikkek