Magyar gazdaság

Gorbacsov szerint Amerikának is peresztrojkára van szüksége

Az egész globális pénzügyi rendszernek és az amerikai gazdaságnak is "peresztrojkára" van szüksége, mondta Londonban Mihail Gorbacsov, aki a világgazdasági döntéshozók figyelmébe ajánlotta a szocializmus előnyeit.

Az utolsó szovjet államfő a legnagyobb londoni esti napilap, az Evening Standard szerkesztőségében tett látogatást, barátja és üzlettársa, a lap új tulajdonosa, Alekszandr Lebegyev meghívására.

Lebegyev, aki fiatal KGB-ügynökként az 1980-as években a londoni szovjet nagykövetségen szolgált, idén januárban egy font jelképes áron vette meg a súlyos piaci nehézségekkel küszködő londoni újság 76 százalékos ellenőrző részét a Lord Rothermere vezette - a magyar sajtópiacon is aktív - Daily Mail & General Trust kiadótól.

Az orosz pénzembernek, akinek vagyonát 3 milliárd dollárra becsülik, Mihail Gorbacsovval mint társbefektetővel közös részesedése van a Novaja Gazeta című orosz lapban is.

A 78 éves Gorbacsov pénteki londoni sajtóbeszámolók szerint az Evening Standard szerkesztőségében tett látogatása során a lap újságíróinak kijelentette: a kapitalizmus új formájára van szükség, amely a régi modell és a szocializmus legjobb vonásait vegyíti.

Az egykori szovjet vezető szerint a kapitalizmusból az ösztönző elemeket kell átvenni, a szocializmusból pedig a nagyobb egyenlőséget és a társadalmi igazságosságot.

Gorbacsov dicsérte Barack Obama amerikai elnök gazdasági és politikai kezdeményezéseit, kijelentette ugyanakkor: az Egyesült Államoknak - sőt, a világgazdaság egészének - peresztrojkára van szüksége, "mégpedig azonnal".

A peresztrojka - átalakítás - az egykori szovjet elnök átfogó reformkezdeményezése volt, amely a Szovjetunió gazdasági és társadalmi viszonyainak demokratizálását, korszerűsítését célozta.

Mihail Gorbacsov londoni látogatásán azt mondta: Amerikának egy nap fel kell hagynia azzal, hogy "parancsokat osztogat, és előírja az egész világnak, hogy annak mit kell tennie".

gazdasági válság Gorbacsov evening standart peresztrojka
Kapcsolódó cikkek