Magyar gazdaság

Gyurcsány Ferenc politikailag már hónapok óta "élő halott" - Külföldi vélemények

Gyurcsány Ferenc politikailag már hónapok óta "élő halott" volt; egy új miniszterelnök színre lépésére, a lehetséges jelöltek többségét tekintve, javulásként lehetne tekinteni - állapította meg a piaci várakozásokat elemezve az Eurasia Group szakértője hétfőn.

"A rövid távú piaci reagálás tehát igen pozitív lehet" - mondta Preston Keat, a világ legnagyobb kockázatelemző cégének elemzője. Véleménye szerint a szocialista párt azonban nem lesz képes több jelentős szerkezeti reform keresztülvitelére. Mint rámutatott, a párt választóinak magját alkotó nyugdíjasok és állami alkalmazottak - akiknek a helyzete meglehetősen romlott az utóbbi években - a reformok következő fordulójának nagy vesztesei lennének.

Az egyebek között New Yorkban, Londonban és Tokióban működő Eurasia Group szakértői véleményét a MarketWatch New York-i tőzsdei hírszolgálat közölte, amely idézte a Fitch nemzetközi hitelminősítő véleményét is. David Heslam, a Fitch szuverén értékelési csapatának igazgatója úgy foglalt állást: negatív hatással lenne Magyarország hosszú futamú szuverén besorolására, ha nem találnának egy olyan miniszterelnököt, akinek megfelelő ambíciója és támogatottsága van a pénzügyi megszorító intézkedések folytatásához.

 Ezek azért szükségesek, hogy az ország számára nyitva maradjon a nemzetközi pénzügyi támogatás lehetősége. A MarketWatch úgy jellemezte a magyarországi helyzetet, hogy a miniszterelnök váratlan lemondási bejelentése politikai bizonytalanságba taszította az országot. A hírportál megjegyezte, hogy a 2004 óta EU-tag Magyarország egyike volt azon államoknak Kelet-Európában, amelyeket a leginkább sújtott a globális gazdasági válság.

A Capital Economics vezető makrogazdasági kutató és tanácsadó csoport feltörekvő piaci elemzője, Neil Shearing úgy becsüli, hogy a magyar gazdaság idén 7,5 százalékkal fog zsugorodni. Az elemző szerint sok múlik azon, hogy Gyurcsány Ferenc utóda képes lesz-e hiteles tervet kínálni a gazdaság stabilizálására. Mint hozzátette, piacbarát reformokkal elérhetővé válhat, hogy a jegybank az év végéig a jelenlegi 9,5-ről 6 százalékra csökkentse az irányadó kamatot.

Eurasia Group David Heslam MarketWatch
Kapcsolódó cikkek