Magyar gazdaság

Így segít az adózókon az APEH

Az adózók önkéntes jogkövetésének elősegítése és az adótudatosság növelése kiemelt szerepet kap az adóhatóság 2008-2012 közötti középtávú stratégiájában - közölte Szikora János APEH-elnök egy nyíregyházi fórumon.

Az adóhivatal 8 800 milliárd forintot szedett be az államháztartás javára az elmúlt évben, a magán-nyugdíjpénztári bevételekkel ez az összeg 9 200 milliárd forintot is meghaladja - mondta az az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal vezére.

"Ennek az összegnek a túlnyomó többsége az önkéntes bevallással és önkéntes befizetéssel folyt be az államháztartásba" – fűzte hozzá az elnök. Hozzátette, hogy tavaly 290 milliárd forintot szedett be az APEH végrehajtás útján.

"Elemi érdekünk, hogy segítsük azokat a magánszemélyeket és vállalkozókat, akik ugyan nem örömmel, de igyekeznek eleget tenni az adózási kötelezettségüknek" - jelentette ki az APEH elnöke, hangsúlyozva: az adóhivatal konkrét intézkedésekkel is szeretne közelebb kerülni az ügyfeleihez. Ezt a célt szolgálja az új ügyfélszolgálati rendszer, amely július elsejével lép működésbe az APEH-nél.

Telefonon és interneten is gyorsabbá és egyszerűbbé válik az adózók ügyeinek intézése, így például az adóbevallás javítása, vagy akár a folyószámla-átvezetés is - mondta Szikora.

Ezzel párhuzamosan növekszik az ügyfélszolgálati kirendeltségek száma is, amelyeket arányos elosztásban, a kistérségi központokban alakítanak majd ki - tette hozzá az elnök.

ügyintézés Szikora adó APEH
Kapcsolódó cikkek