Magyar gazdaság

Kivárnak a cégalapítók

A Fővárosi Cégbíróságon is érzékelik a válságot: nincs az a „pezsgés”, mint mondjuk tavaly ilyenkor. Legalábbis az év első két hónapjában jelentősen visszaesett az ügyforgalom. A havi 10-12 ezer bejegyzési és változásbejegyzési kérelemnél néhány ezerrel kevesebbet regisztráltak. Ezt Kenesei Judit, a bíróság vezetője közölte a Világgazdasággal. Úgy tapasztalják, a piac várakozó álláspontra helyezkedett. Kivárnak az érdekeltek a vállalkozásalapítással, pedig az egyórás cégbejegyzés gördülékenyen megy, a bíróság tartja a megszabott határidőt.

A működő gazdasági társaságok visszafogottabbak, mint korábban, igencsak megfontolják, hogy milyen változásokat hajtsanak végre. Valószínűleg csak akkor foganatosítanak módosításokat, ha rákényszerülnek. Ilyen gazdasági helyzetben pedig az is fontos tényezővé válik, hogy a változtatás milyen költséggel jár.

A bírónő elmondta: az idén nincs a cégeknek olyan új törvényi kötelezettségük, amely tumultust okozna a cégbíróságon, a jövő hónapban azonban komoly dömping lehet. Ugyanis csak április végéig lehet papíralapon benyújtani az éves mérlegeket, azzal, hogy a beszámolót a céginformációs szolgálatnak is meg kell küldeni. Májustól viszont csak az elektronikus út lesz járható. Az e-beszámolókat csak a cégszolgálatnak kell megküldeni, ezzel a vállalkozások eleget is tesznek letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek. Az adóhivatal az okmányokat automatikusan megkapja a szolgálattól.

Az elektronikus út nagy előnye a mérlegek nyilvánossága: az idén először a beérkezés után rögvest felkerülnek a cégszolgálat honlapjára, így azokat bárki megtekintheti. A mulasztó vállalkozással szemben a szolgálat a cégbíróságon törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet. De – tekintve, hogy a cégtörvény módot ad rá – megteheti ezt az üzleti partner is, amennyiben hiába keresi üzletfele mérlegét.

Fontos tudnivaló, hogy jövőre már az APEH erélyes fellépésével számolhat az a vállalkozás, amely késlekedik a beszámoló benyújtásával. A hivatal először figyelmezteti a céget, sikertelenség esetén azonban felfüggeszti az adószámát. Ha pedig ez az intézkedés is eredménytelen, a gazdasági társaság számolhat azzal, hogy az APEH megkeresésére a cégbíróság törli a cégjegyzékből – mondta Kenesei Judit.

kivárás cégalapítás cégbíróság befektetés vállalkozás
Kapcsolódó cikkek