Magyar gazdaság

Magyar gazdaságdiplomáciai offenzíva Ázsiában

Sikeresnek bizonyult a külgazdasági kormánybiztos és az általa vezetett kormányzati és üzletemberekből álló küldöttség indokínai látogatása. Előrelépés történt ugyanis újabb kötött segélyhiteles konstrukciók megvalósításának az útján. A vizit alatt több kormányközi tárgyalást folytattak és két üzletember fórumot is tartottak.

A tavalyi év végén megindított intenzív gazdaságdiplomáciai offenzíva újabb állomásaként Vietnamot, Laoszt és Kambodzsát érintő körutat tett egy népes kormányzati és üzletember-küldöttség, Garamhegyi Ábel NFGM-szakállamtitkár, külgazdasági kormánybiztos vezetésével. A körút egyik legfontosabb eredményeként aláírták a magyar kötött segélyhitel felajánlásra vonatkozó, magyar-laoszi pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló megállapodást és az annak alapján megvalósuló projektek hitel-egyezményt.

A keretegyezmény 8,6 millió dollárt biztosít három mezőgazdasági farm modernizációjára, bővítésére és egyben tápüzemek létesítésére a partnerországban. Ezt a forrást a kedvezményezett ország kizárólag minimum 51 százalékában Magyarországról származó áru és szolgáltatás beszerzésére fordíthatja. Ezáltal a kötött segélyhitel a fejlesztési támogatáson túl hozzájárul a magyar kivitel növekedéséhez, a hazai termékek versenyképességének erősödéséhez, valamint referenciát és ezáltal várhatóan további megrendeléseket biztosít a projektekben résztvevő magyar vállalatok számára.

A korábban létesített, 35 millió euró értékű kötött segélyhitel megállapodás nyomán ezt az együttműködési konstrukciót tekintve Vietnam Magyarország legfontosabb ázsiai partnerországává vált. Az infrastrukturális és közigazgatási fejlesztések mellett a program keretében az egyeztetések nyomán a továbbiakban a szennyvízkezelésben és az informatikában, valamint a számottevő magyar tapasztalatokra alapozva az egészségügy terén a kórházépítésben és –felszerelésben, valamint a szakképzésben nyílhat mód az együttműködésre.

Kambodzsában a delegáció egy előzetesen 50 millió dollár értékben kezdeményezett kötött segélyhitel nyújtásáról szóló keret-megállapodás majdani létrehozásának lehetőségéről is tárgyalt.

A gazdaságdiplomáciai offenzíva

A tavaly ősszel indult intenzív gazdaságdiplomáciai offenzíva célja, hogy a hagyományos felvevőpiacainknak számító nyugat-európai országokkal fennálló gazdasági kapcsolatok szinten tartása mellett más, a válság által kevésbé érintett partnerországokkal is élénkítsük a kétoldalú együttműködést. A most véget ért indokínai látogatás e sorozatba illeszkedik.

Indokína kötött segélyhitel gazdaságdiplomáciai offenzíva
Kapcsolódó cikkek