Magyar gazdaság

Mire számít a piac Gyurcsány után? Hosszabb távon jó hír a távozás

Kivárnak, esetleg óvatosan pozitívan reagálnak a piaci szereplők Gyurcsány Ferenc távozására. Az elemzők szerint világos programra van szükség, cél a kiadáscsökkentés, reformok, adósságspirál megállítása és a forint stabilizálása.

A külföldi befektetők egy komoly gazdaság- és társadalompolitikai programot látnának szívesen, ilyenje viszont az elmúlt választásokon egyik pártnak sem volt - mondta az Indexnek Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója rámutatott: az új kormány működésének feltétele, hogy legalább az egyik nagy párt támogatását élvezze; ugyanakkor a támogatás nem jelentheti azt, hogy a miniszterelnök az őt támogató pártok foglya. Duronelly szerint az új kormány vezetőjének a programon és a támogatáson kívül menedzserképességre van szüksége - az elmúlt években pedig Gyurcsány Ferencről kiderült, hogy e tekintetben sem volt megfelelő.

Rövidtávon két célja kell legyen egy új kormánynak - mondta. Az egyik az adósságspirál megállítása, a második pedig forint stabilitásának a biztosítása - noha szerinte ez utóbbi így nehezen lehet a kormányprogram része. Ennek része kell legyen persze egyebek között a versenyképesség javítása is - mondta.

Gyurcsány Ferencnek egyetlen gazdaságpolitikai elképzelését sem sikerült megvalósítania, kezdve a Konvergencia Programtól a sokadszorra módosított költségvetésig – mondta el a menedzsment fórumnak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Komolyan felmerül most már az előrehozott választás esélye, amely esetben a Fidesznek „nagyon észnél” kell lenni annak a tekintetében, hogy miként kommunikál a piacok felé. Érdemes tanulni Angela Merkel hibájából, aki négy éve az „igaz mondás” csapdájába esett, és kendőzetlenül beszélt a német gazdaság állapotáról, és majdnem elvesztette a választásokat. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy eközben a legfontosabb piaci szereplőket más csatornákon keresztül meg kell nyugtatni.

A piacok reagálása a kormányváltás kapcsán feltehetően kiváró jellegű lesz, vagy óvatosan pozitív – jelentette ki Suppan. A befektetők vélhetően elégedettek lesznek Gyurcsány Ferenc döntésével, és díjazni fogják, hogy belátta nem képes egyedül a válság kezelésére. A miniszterelnök ezzel a döntésével utat nyit ahhoz, hogy valóban érdemi reformok kezdődjenek az országban. Ezt ő a jelenlegi helyzetben már nem tudta megtenni, miután – itthon és külföldön is - elvesztette a hitelességét. Ezen még az sem segít, hogy 2006 után valóban leszorította a deficitet, ám eközben a gazdasági növekedést teljesen szétzilálta. Utólag nyilvánvaló, hogy a Konvergencia Programot másképp kellett volna véghezvinni, és kiigazítás szerkezete csapnivalóan rossz volt.

Hosszabb távon jó hírnek nevezte Barcza György, a K&H Bank elemzője azt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felajánlotta lemondását. A kormányzatnak már teljesen elfogyott mozgástere, ezért egy szélesebb politikai támogatást élvező új kormányra van szükség - tette hozzá Barcza a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint.

A legfontosabb feladat a költségvetési hiány 3 százalékos hiányának tartása. Új intézkedések hiányában a deficit meghaladhatja a kitűzött célt - tette hozzá Barcza, aki szerint a jelenlegi bizonytalanság következtében rövid távon gyengülhet a forint, valamint emelkedhetnek a magyar állampapírhozamok.

A piaci hatásokat illetően a bejelentés mérsékelten negatív, miután bizonytalanság övezi az új miniszterelnök személyét - írja Tóth Gyula, az Unicredit elemzője kommentárjában.

A bizonytalanság átmenetileg kihathat a forint árfolyamának és a tőzsdei árfolyamok alakulására, és elképzelhető, hogy emiatt gyengüléssel indul a hét, de továbbra is a külföldi trendek lesznek meghatározóak a hazai árfolyamgörbék alakulásában - mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél. A Cashline brókeriroda vezető elemzője szerint ha előkerülnek nevek, forgatókönyvek, azok akár bizalomerősítő hatással is járhatnak a piacon. Hozzátette: fontos, hogy ne legyen időhúzásíze a történetnek, szerinte egy szocialista politikus Gyurcsány helyére ültetésével aligha lehet bizalmat építeni. A miniszterelnök viszont olyannyira megosztó személyiséggé vált, hogy akár a legjobb ötletekkel is előállhatott volna, kevéssé hit volna a piac azok megvalósulásában.

Sarkadi szerint a legfontosabb kérdés az új kormány számára rövidtávon a kiadáscsökkentés lesz: a piaci bizalom helyreállításához arra lenne szükség, hogy az ország önfinanszírozóvá váljon, vagyis újabb hitelek nélkül legyen képes fedezni a meglévő adósságállomány kamatterheit.

Gyurcsány lemondás Duronelly Péter piaci szereplők adósságspirál kiadáscsökkentés Sarkadi Szabó Kornél elemzők Suppan Gergely
Kapcsolódó cikkek