Az amerikai kormány számára a befagyott hitelpiacok kiolvasztása az egyik legnagyobb kihívás. Obama azt mondta, ebben az erőfeszítésben kulcsszerepet játszik a jegybank szerepét betöltő Fed és a pénzügyminisztérium által kedden meghirdetett új, 200 milliárd dolláros állami hitelkeret a fogyasztási és a kisvállalkozói hitelezés ösztönzésére. 
Kormányzati tisztviselők szerint a program egybillió dollárnyi fogyasztási hitelezést generálhat a segítésére. Az állami hitelnyújtás fedezetéül ugyanis a Fed elfogad különböző lakossági és kisvállalkozói hitelekkel fedezett, elsőrendű minősítésű származékos értékpapírokat. "Ez segíteni fogja a hitelpiacok megnyitását, ami létfontosságú a gazdasági kilábaláshoz" - mondta az elnök. 

Christina Romer, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója arról beszélt, hogy a múlt hónapban elfogadott, 787 milliárd dolláros szövetségi ösztönző programnak jelentős hatása lehet. Ugyanis a háztartások és a vállalatok, amelyek nehezen juthatnak hitelhez, nagyobb valószínűséggel költik el a támogatást. A költségvetési politikának ebben a helyzetben erőteljesebb hatása van - tette hozzá. 

Elemzők korábban hangot adtak azon félelmüknek, hogy az Obama-kormány gigantikus élénkítő programjának csak mérsékelt hatása lesz az idei gazdasági növekedésre, és a fogyasztók költekezés helyett inkább megtakarítanak az adócsökkentések nyomán megmaradó jövedelmükből. 

Óriási visszaesés

Az amerikai gazdaság az utolsó negyedévben 1982 óta a legnagyobb mértékben, éves szintre számolva 6,2 százalékkal esett vissza, részben a lakossági fogyasztás elmaradása miatt. A lakossági fogyasztás keresleti oldalon az amerikai mintegy 80 százalékát teszi ki.