Magyar gazdaság

Százhúszezer állás is megmenthető

Áprilisban jelentős munkahelymegőrző és munkához jutást támogató lépésekre készül a szociális tárca – derült ki a minisztérium vezetői által tegnap tartott sajtóbeszélgetésen. A jövő hónap elején további egymilliárd forinttal bővül az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) kezelésében lévő munkahelymegőrző pályázati program jelenleg 6,85 milliárd forintos kerete – jelentette ki Szűcs Erika miniszter. Az eddig beérkezett pályázati programok támogatási igénye nagyjából húszmilliárd forintot tesz ki.

Ezért a tárca március 4-én már egyszer megemelte a rendelkezésre álló keretet 900 millióval, egyes elemeket pedig – így a bértámogatásra történő pályázati lehetőséget – felfüggesztettek.

Tegnap az is kiderült, várhatóan április első hetében rajtol az a korábban beharangozott, uniós forrásból finanszírozott 4+1-es program, amely a négynapos munkaidő melletti egynapos képzést támogatná. A kis- és középvállalkozások húszmilliárd, a nagy cégek tízmilliárd forintra pályázhatnak majd.

Végül pedig: a hónap végére ígéri a miniszter annak az uniós forrásból finanszírozott programnak az elindítását, amely a válság miatt leépítettek újbóli elhelyezkedését segítené. Ennek részeként bértámogatást, az átképzés idejére keresetpótló juttatást nyújtanának, valamint támogatnák a vállalkozóvá válást.

A keret itt is húszmilliárd forint, amelyet a regionális munkaügyi központokon (rmk) keresztül lehet felhasználni. Az újbóli munkába állást segítő program tulajdonképpen kiegészíti az rmk-knál február eleje óta futó, központi munkahelymegőrző programot, amelynek keretösszege tízmilliárd forint. Ennek részeként bér- és képzéstámogatást, valamint csökkentett munkaidő melletti bértámogatást lehet kapni.

A Világgazdaság érdeklődésére Szűcs Erika elárulta, a tízmilliárd felosztása kapcsán először április elsején hoz döntést a Munkaerő-piaci Alap tanácsa. Elmondta, régiónként 20-30 cég érintett a programban.
Akár 120 ezer álláshely is megmenthető a foglalkoztatási programok érdekében megmozgatott, a korábbi keretekből átcsoportosított, valamint az újonnan rendelkezésre bocsátott öszszesen százmilliárd forint segítségével – ismertette az eseményen a tárca becsléseit Simon Gábor államtitkár.


Áprilisi lépések

plusz egymilliárd forinttal bővül az OFA-keret

elindul az összesen 30 milliárd forintos 4+1-es program

elindul az újbóli munkához jutást segítő 20 milliárd forintos program

április 1-jén születik az első döntés a 10 milliárd forintos, központi munkahelymegőrző támogatási programról

elindul az összesen 30 milliárd forintos 4+1-es program

elindul az újbóli munkához jutást segítő 20 milliárd forintos program

április 1-jén születik az első döntés a 10 milliárd forintos, központi munkahelymegőrző támogatási programról -->

foglalkoztatás álláshelyek válság
Kapcsolódó cikkek