Magyar gazdaság

Villamosmérnök, informatikus - a legkeresettebb szakmák

Az idén április 8-9-én rendezik meg az állásbörzét a Műegyetemen - közölte a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) diákközpontja az MTI-vel.

Az állásbörzén 145 kiállító cég, 2 100 állásajánlatából válogathatnak a látogatók a BME központi épületében. A rendezvényen a gazdasági élet minden szektorából képviseltetik magukat a cégek, azonban így is érezhető a válság hatása: idén 35 százalékkal kevesebb cég lesz jelen a 2008-as tavaszi börzéhez képest.

Pedig a tavaszi és őszi állásbörzék szezonalitását figyelembe véve, általában a tavaszi börzéket kíséri nagyobb figyelem a látogatók és kiállító cégek részéről egyaránt. A kiállító cégek elmondása szerint jelenleg mérnöki, informatikai és egészségügyi területen érzékelhető a diplomás szakemberhiány és ezen a tényen a válság sem változtatott.

A legkeresettebb végzettségűek továbbra is a villamosmérnökök, a tavaszi börzén nekik szól a meghirdetett állások negyede. Őket az informatikusok (22 százalék), a gépészmérnökök (17 százalék), és a műszaki menedzserek (10 százalék) követik. 2008-ban a korábbi évekhez képest arányaiban növekedett a természettudományi végzettségű diplomások iránti kereslet, míg munkaerőtöbblet jellemzően a jogi és bölcsész szakmáknál figyelhető meg.

A gazdasági végzettséget igénylő pozíciók telítettek ugyan, a válságnak köszönhetően azonban megnőtt az igény a pénzügyi területen dolgozók iránt. A börzén résztvevő cégek 70 százaléka kínál gyakornoki álláslehetőséget alsóbb éves hallgatóknak. A látogatók száma szempontjából egyértelműen növekedésre és az érdeklődő korosztály kiszélesedésére számítanak.

állásbörze villamosmérnök BME informatikus állás gépészmérnök válság
Kapcsolódó cikkek