Magyar gazdaság

295 forintos euróval számol az MNB - A GDP-visszaesés 6,7 százalékos lesz

Számításaiban a Magyar Nemzeti Bank 295 forintos euró árfolyammal számol, így jutott a mostani, inflációs előrejelzésében 2009-re 4,5 százalékos, a jövő évre 4,3 százalékos értékre - mondta Simor András jegybankelnök sajtótájékoztatóján.

A Monetáris Tanács mai ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamaton, így az továbbra is 9,5 százalékos szintjén maradt. A döntés részletes indoklását itt elolvashatja. A tagok túlnyomó többsége a tartásra voksolt; a forint pozitívan reagált a kamatszint változatlanságára.

"Az inflációs előrejelzés alakulásában nincs különösebb jelentősége az árfolyam változásának, hiszen az februárhoz képest kevéssé mozdult el" - jegyezte meg Simor, aki úgy vélte, hogy az adóintézkedések kiszűrésével már jövőre is 2 százalék alá kerülne az

Emellett a Nemzeti Bank az idén 6,7 százalékos GDP-visszaeséssel számol. Előrejelzésük szerint jövőre hazai össztermékünk még 0,9 százalékkal csökken, 2011-ben viszont már 3,4 százalékkal nő. Az infláció az idei 4,5 százalékos értékről jövőre 4,3 százalékra, 2011-ben pedig 1,9 százalékra mérséklődik.

Az államadósság alakulását illetően is romló számokkal szolgált a jegybank: március végéig a 82,7 százalékára emelkedett az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a tavaly év végi 73 százalékról.

Februárban a jegybank inflációs prognózisa 290 forintos árfolyammal készült, a mostani jelentés az elmúlt hónap átlagos árfolyamára épült.

A kormány legfrissebb prognózisában ugyancsak 6,7 százalékos GDP csökkenéssel és 4,5 százalékos inflációval számol a 2009-es évre. Februári prognózisában azonban az MNB még csak 3,5 százalékos GDP visszaeséssel és 3,7 százalékos inflációval számolt 2009-re.

A GKI két héttel ezelőtti előrejelzésében "csupán" 5,5 százalékos zsugorodással számolt.

Egy néhány napja készült felmérés szerint 2009-re az elemzők 6 százalékos GDP-csökkenést várnak. Az elemzők az idei átlagos inflációt 4,6 százalék körül várják, a decemberi - éves összehasonlításban - 6,9 százalék lehet. Jövőre az átlagos infláció 4,4 százalék lehet a konszenzus szerint, 2011-ben azonban visszatérhet a három százalékos középtávú cél alá, 2,9 százalékra.

forint GDP 295 forint Magyar Nemzeti Bank infláció Simor András GDP-növekedés kormány euró hazai össztermék előrejelzés jegybank
Kapcsolódó cikkek